Na Jurčičevi domačiji na Muljavi je potekal bogat kulturni program. Foto: MMC RTV SLO
Na Jurčičevi domačiji na Muljavi je potekal bogat kulturni program. Foto: MMC RTV SLO
Po poteh Josipa Jurčiča

Pohoda po deželi desetega brata in drugih literarnih junakov romanopisca Josipa Jurčiča se je prvič udeležil tudi šolski minister Milan Zver. Ta je bil tudi slavnostni govornik na prireditvi. "Mislim, da si moramo zlasti mali narodi zelo prizadevati za to, da dobro poznamo svojo kulturno tradicijo, mejnike na poti razvoja slovenske kulture in jezika, in zagotovo je Jurčič eden najpomembnejših," je poudaril v nagovoru.

Na Jurčičevi domačiji je sicer potekal bogat kulturni program. Množico je najbolj nasmejal župan Ivančne Gorice Jernej Lampret v podobi Jurčičevega literarnega lika Krjavlja.

115-letnica ustanovitve prvega planinskega društva v Sloveniji
S pohodom so udeleženci letos zaznamovali tudi 115-letnico ustanovitve prvega slovenskega planinskega društva. Predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar je ob tej priložnost dejal, da se pohodniki držijo plemenite misli Primoža Trubarja "Stati in obstati".

Pohod vsako leto ne glede na vreme privabi množico pohodnikov od vsepovsod. Gostoljubni domačini ob 12 kilometrov dolgi poti vedno poskrbijo za lačne in žejne in tako je bilo tudi letos, je poročal Radio Slovenija.

Po poteh Josipa Jurčiča