Pariško pokopališče Pere Lachaise je zagotovo eno od najbolj navdihujočih pokopališč na svetu. Foto: EPA
Pariško pokopališče Pere Lachaise je zagotovo eno od najbolj navdihujočih pokopališč na svetu. Foto: EPA
Sanktpeterburško pokopališče Tihvin je ena najzanimivejših turističnih krajev. Foto: EPA

Pokopališča tako postajajo vse bolj priljubljene turistične točke številnih mest, saj se v skoraj vsakem večjem ali malo manjšem mestu najde pokopališče, kjer so k zadnjemu počitku položili nekoga, ki se je s svojimi dejanji zapisal v zgodovino. In ker so zgodovinske osebnosti zanimive, se na njihove grobove zgrinja na tisoče radovednih turistov. Pri Guardianu so zbrali pet najbolj priljubljenih in najbolj obiskanih pokopališč na svetu, mi pa vam jih predstavljamo tukaj.

Od Buenos Airesa do Pariza ...
Prvo mesto na lestvici pokopališč, ki jih morate obiskati, je pokopališče Recoleta v Buenos Airesu. Tam je pokopana argentinska legenda Eva Peron, njena grobnica pa je le ena od mnogih grobnic bogatih in vplivnih Argentincev, ki jih je mogoče obiskati na pokopališču. Pokopališče Recoleta leži na severnem, bogatejšem delu argentinske prestolnice, kjer je mogoče videti številne graščine, zelene trge in butike visoke mode. Za voden ogled pokopališča morate odšteti nekaj več kot 30 dolarjev, poleg tega pa vam ne uidejo niti številne grozljive zgodbice.

Na drugem mestu se je znašlo pokopališče Pere Lachaise v Parizu, kjer so pokopani številni znani ljudje, med njimi Edith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde, Frederic Chopin in drugi. Ker je Pere Lachaise prava zakladnica zadnjih počivališč svetovno znanih osebnosti, ni čudno, da vsak vodič po Parizu kot enega nujnih postankov priporoča tudi pokopališče Pere Lachaise. Pokopališče zaseda kar 44 hektarjev, za vodene oglede pa se morate pozanimati pri eni izmed pariških turističnih točk.

... preko Sankt Peterburga in New Orleansa ...
Tretje mesto najzanimivejših pokopališč si je prislužilo pokopališče Tihvin v Sankt Peterburgu. S prelepimi gotskimi spomeniki in "prebivalci", kot so Dostojevski, Stravinski in Čajkovski, je pokopališče zagotovo ena od najprometnejših peterburških turističnih destinacij. Poleg pokopališča stoji samostan Aleksandra Nevskija, ki ga je postavil Peter Veliki, in ob njem pokopališče Lazarus, kjer so pokopani številni arhitekti in kronane glave. Na pokopališču ponujajo vodene oglede.

Pokopališče St Louis No 1 v New Orleansu je pristalo na četrtem mestu lestvice najlepših pokopališč. Ker New Orleans leži pod morsko gladino, bi lahko številne poplave dvignile krste na površje. Tako ljudi pokopavajo na zgornjem delu pokopališča, spodnji del, katerega začetki segajo v leto 1789, pa ostaja le še turistična znamenitost. Oba dela pokopališča med seboj povezujejo ulice, ulični znaki in velike grobnice. Na pokopališču organizirajo tako dnevne kot nočne oglede, ki stanejo 15 dolarjev.

... do Whitbyja
Na peto mesto se je uvrstilo pokopališče St. Mary's iz Whitbyja. Gre za eno najzanimivejših britanskih pokopališč, saj leži v bližini pristanišča in cerkvice, ki je zaslovela s filmom Bram Stoker's Dracula. Med grobovi je tudi nekaj izjemno zanimivih, kot na primer grobnica, kjer je pokopan otrok, ki se je utopil, ko je padel s stene pristanišča, ali pa grobnica v obliki jajca. Voden ogled pokopališča, ki stane štiri funte, je posebno doživetje, saj vas med grobovi vodi pripovedovalec tamkajšnjih legend.

B. T.