Turisti bi se lahko zaradi strahu pred terorizmom preusmerili v varnejše kraje južne Evrope ali Perzijskega zaliva, menijo v združenju turističnih operaterjev. Foto: EPA
Turisti bi se lahko zaradi strahu pred terorizmom preusmerili v varnejše kraje južne Evrope ali Perzijskega zaliva, menijo v združenju turističnih operaterjev. Foto: EPA

"Egipt vsaj nekaj časa, zagotovo pa prihodnje leto, verjetno ne bo ravno priljubljen turistični cilj za Britance," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril predsednik neodvisnih združenj turističnih operaterjev Derek Moore.

Britanska vlada je po strmoglavljenju ruskega letala družbe Kogalimavia, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, namreč med prvimi ocenila, da bi lahko letalo strmoglavilo zaradi bombe.

Nezaupanje v Egipt raste
Moore poudarja, da so po dogodku Britanci postali nezaupljivi do varnosti na letališču priljubljenega obmorskega egiptovskega letališča Šarm el Šejk, od koder je 31. oktobra proti ruskemu Sankt Peterburgu poletelo nesrečno letalo.

Rusija je medtem do nadaljnjega celo odpovedala vse polete v Egipt. Pred tragedijo so britanski in ruski turisti predstavljali 62 odstotkov vseh turistov v Šarm el Šejku.

Lani je sicer Egipt obiskalo 9,9 milijona turistov, kar je občutno manj kot v letu 2010, torej v letu pred začetkom arabske pomladi, ko je število turistov v tej severnoafriški državi naneslo 14,7 milijona. Število tujih turistov pa bi lahko v prihodnje še upadlo.

Napad prizadel tudi Tunizijo
Zaradi dogajanja v Egiptu posledice sicer čuti še ena priljubljena severnoafriška turistična točka - Tunizija. Število turistov v tej državi je upadlo že po junijskem napadu na luksuzen hotel Imperial Marhaba v letoviškem mestu Sousse, v katerem je umrlo 38 turistov, med njimi 30 Britancev.

Tunizijske oblasti ocenjujejo, da bo tamkajšnji turizem, ki zaposluje pet odstotkov prebivalcev in predstavlja sedem odstotkov domačega bruto domačega proizvoda, zaradi omenjenega napada letos izgubilo več kot 500 milijonov dolarjev.

Libija prav tako velja za turiste razmeroma nevarno državo, saj je tam žarišče radikalnega islama, Maroko pa je po napadu islamskih skrajnežev v Marakešu aprila 2011, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi, od tega 11 evropskih turistov, prav tako slabše obiskan.

Druge države bodo pridobile
Moore ocenjuje, da se bodo turisti zaradi varnosti med drugim preusmerjali v države Perzijskega zaliva. Meka za ljubitelje nakupovanj - Dubaj, Abu Dabi, Katar in tudi Oman -, je namreč le nekaj ur leta oddaljena od Evrope.

Zaradi razmer v Severni Afriki bodo nekaj pridobile tudi južnoevropske države, kot so Grčija, Ciper, Španija, Italija in Bolgarija. Gre za države, ki so denimo že zdaj zelo priljubljene med Rusi.