Rezultati črnih skrinjic sicer še niso znani. Foto: EPA
Rezultati črnih skrinjic sicer še niso znani. Foto: EPA
false
Ruske potnike po hitrem postopku prevažajo iz Šarm el Šejka v Rusijo. Foto: Reuters

"Možnost, da je bilo to teroristično dejanje, očitno ostaja ena izmed možnosti pojasnila tega, kar se je zgodilo," je dejal Dmitrij Medvedjev v intervjuju za Rusko gazeto, ki bo objavljena 11. novembra, je poročala agencija Tass. Prav zato se je Rusija že v petek odločila začasno zaustaviti polete do Egipta. Medvedjev je prvi visoki ruski predstavnik, ki ni zanikal možnosti terorističnega napada na rusko potniško letalo, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu.

Rusija je sicer od petka z nekaj več kot stotimi poleti iz Šarm el Šejka domov prepeljala okoli 25.000 ruskih turistov. Ti so se na letalo vkrcali zgolj z osebno prtljago, njihove potovalke pa so iz varnostnih razlogov peljali s posebnimi letati. Kot je pojasnil namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič, bodo za transport prtljage ruskih turistov potrebovali od 30 do 35 poletov - do zdaj so za 70 ton prtljage prepeljali s 27 poleti.

Velika Britanija, ZDA, Izrael in tudi mednarodni preiskovalci sumijo, da je na krovu letala airbus družbe Metrojet eksplodirala bomba. Na drugi strani pa egiptovske oblasti vztrajajo, da do zdaj še ni dokaza, da je imelo letalo nesrečo zaradi terorističnega napada. Odgovornost za strmoglavljenje letala je sicer prevzela Islamska država v Egiptu Sinajska pokrajina.

Egiptovska policija ubila vodilnega borca Islamske države
Egiptovska policija je sicer danes sporočila, da so ubili enega izmed vodilnih borcev skupine Sinajske pokrajine, ki naj bi sodelovala pri umorih Hrvata Tomislava Salopeka in Američana. V imenu Islamske države pa je prevzel tudi odgovornost za strmoglavljenje ruskega letala na Sinajskem polotoku 31. oktobra, v katerem je umrlo 224 oseb.

Ašraf Ali Hasanein Al Garabli je bil eden najbolj iskanih članov skupine Islamska država (IS). Bil je desna roka Hišama Al Ešmavija, nekdanjega komandosa skupine Ansar Beit Al Makdis, ki je znana po številnih bombnih napadih in usmrtitvah. Skupina se je novembra lani povezala z Islamsko državo, ko je Al Garabli postal tudi eden vodilnih borcev Islamske države. Prav tako pa naj bi bil vpleten tudi v julijski bombni napad na italijanski konzulat v Kairu.