Za najem stanovanj prek Airbnbja se pogosto odločajo tudi zvezdniki, saj imajo tako več zasebnosti kot v hotelih. Foto: Reuters
Za najem stanovanj prek Airbnbja se pogosto odločajo tudi zvezdniki, saj imajo tako več zasebnosti kot v hotelih. Foto: Reuters

Lani so amsterdamski hotelirji stopili na prste zasebnikom, ki oddajajo sobe prek spletne strani Airbnb, in dosegli dogovor o plačilu turistične takse. Amsterdam je tako postalo prvo mesto v Evropi, kjer morajo turisti tudi, kadar so prenočili v zasebnih stanovanjih, plačati takso.

Temu vzoru bo zdaj sledil še Pariz, kjer je ponudba prenočišč prek Airbnbja največja na svetu. V francoski prestolnici je na voljo kar 50.000 stanovanj in sob, cene najema pa se gibljejo med približno 100 in 1.000 evri na noč.

Turisti so nad široko ponudbo navdušeni, precej manj pa pariški hotelirji, ki jim Airbnb "odžira" stranke. Prav tako z oddajanjem stanovanj niso zadovoljni nekateri domačini, ki pravijo, da so njihove prej mirne četrti zdaj postale polne neobzirnih turistov.

Zaradi številnih pritožb so se pri Airbnbju odločili, da se mestu "oddolžijo" s pobiranjem turistične takse. Obiskovalci bodo morali tako poleg prenočišča plačati še 0,83 evra na noč. Davek bo pobrala spletna stran in ga namesto gostiteljev posredovala mestu.