Ponovna oživitev nekoč zelo znanega kopališča ob jezeru je eden izmed glavnih ciljev kranjskogorskih turističnih delavcev. Foto: BoBo
Ponovna oživitev nekoč zelo znanega kopališča ob jezeru je eden izmed glavnih ciljev kranjskogorskih turističnih delavcev. Foto: BoBo
110-letnica delovanja Turističnega društva v Kranjski Gori

Pomembnih prelomnic v zgodovini enega najstarejših turističnih društev v Sloveniji in najstarejšega na Gorenjskem je po besedah aktualne predsednice Klavdije Gomboc preveč za naštevanje, so pa o zgodovini društva pripravili zbornik z naslovom Od romarja do sodobnega turista, ki so ga javnosti predstavili danes.

Kranjskogorsko turistično društvo je bilo sicer ustanovljeno prav na današnji dan leta 1904 kot Letoviško društvo Kranjska Gora. "Fascinantno je to, da so že naši predniki ugotovili, da dolina glede na to, da je imela idealni potencial za razvoj turizma, potrebuje neko organiziranost. Mi smo ponosni na to, da je našim predhodnikom skozi več kot stoletje uspelo ohraniti tradicijo. Res pa je, da društvo danes deluje predvsem na bazi prostovoljcev, nihče od nas ni v njem zaposlen," je povedala Gombočeva.

V zadnjih letih so se povezali s predstavniki malega turističnega gospodarstva v občini, s katerimi sodelujejo zelo lepo in v pozitivnem duhu.

Kot je dodala predsednica društva, imajo dovolj energije, znanja in izkušenj za izpeljavo načrtovanih projektov, bi si pa želeli Kranjski Gori povrniti vse tisto, kar je kraj že davno imel - vrh Vitranca, hotel Erika in kopališče Jasna.

Tudi zato je eden izmed pomembnejših projektov, ki so si ga zadali že lani, obuditev nekdanjega kopališča Jasna, ki je bilo sicer narejeno že leta 1925. Trenutno so se stvari nekoliko ustavile, potem ko je bil pripravljen idejni načrt in so bili zagotovljeni ustrezni projektni pogoji. Dejavnosti tako na občini kot tudi v državnih institucijah so se po besedah Gombočeve pred volitvami očitno nekoliko upočasnile, kljub temu pa so odločeni, da kopališče ob jezeru odprejo čez leto ali dve.

Čeprav je Kranjska Gora morda širši javnosti še vedno najbolj znana kot zimskošportna destinacija, ima po besedah Gombočeve zadnja leta poleti več prenočitev kot med zimsko sezono. Tudi zato intenzivno razvijajo poletno ponudbo, pri tem pa jim manjka prav zunanje kopališče. Ljudje se sicer v obeh jezerih Jasna kopajo že zdaj - tudi zato so imeli samo letos že šest čistilnih akcij, s katerimi so med drugim očistili bregova jezer in pokosili travo.

Kranjska Gora letno gosti okoli 440.000 prenočitev, od tega jih vsaj 60 odstotkov ustvarijo gostje iz tujine.

110-letnica delovanja Turističnega društva v Kranjski Gori