Zimska idila na Norveškem, državi, kjer je kakovost življenja na najvišji ravni. Foto: EPA
Zimska idila na Norveškem, državi, kjer je kakovost življenja na najvišji ravni. Foto: EPA
Niger
Skupina mladih mož v Nigru na tradicionalnem obredu izbiranja najlepšega ženina. Foto: EPA

Podatki, ki so jih pri Združenih narodih zbrali še pred razmahom svetovne gospodarske krize, so pokazali, da imajo najboljše življenjske razmere ljudje na Norveškem, v Avstraliji in na Islandiji, medtem ko je najtežje prebivalcem držav Niger, Afganistan in Sierre Leone.

Veliko nesorazmerje napredka
Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) je indeks človekovega razvoja sestavil s podatki iz leta 2007. Upoštevali so BDP na prebivalca, dostopnost izobrazbe ter pričakovano življenjsko dobo in tako izračunali poglavitne razlike med razvitim in razvijajočim se svetom.

Kot so zapisali v izjavi, je napredek kljub velikemu izboljšanju neenakomeren: "Mnoge države so v zadnjih desetletjih prizadeli mnogi dejavniki: ekonomske krize, konflikti in epidemija virusa HIV - in to še preden so bile občutne posledice gospodarske krize."

Najdlje živijo Japonci, polovica najrevnejših nepismenih
Pričakovana življenjska doba je po omenjenem indeksu sodeč v Nigru 50 let, kar 30 let manj kot na Norveškem. Najdlje živijo Japonci: v povprečju 82,7 leta, medtem ko je v z vojno zaznamovanem Afganistanu pričakovana življenjska doba le 43,6 leta.

Za vsak zaslužen dolar na osebo v Nigru jih na Norveškem zaslužijo 85. Najvišji BDP na prebivalca ima majceni Liechtenstein - kar 85.383 dolarjev -, kjer domuje 35.000 ljudi, 15 bank in več kot 100 podjetij za upravljanje s premoženjem. Najrevnejši so prebivalci v Demokratični republiki Kongo, kjer je povprečen letni dohodek na osebo 298 dolarjev.

Kar polovica ljudi v 24 najrevnejših državah je nepismenih, v državah s srednjo stopnjo razvoja pa je takih 20 odstotkov prebivalcev.

Kitajska dosegla največji napredek
Po lestvici se je od prejšnjega leta za tri ali več mest navzgor povzpelo pet držav: Kitajska, Venezuela, Peru, Kolumbija in Francija, saj so narasli zaslužki in je življenjska doba daljša. Kitajska, Kolumbija in Venezuela pa so tudi izboljšale izobraževalni sistem.

UNDP, ki omenjeni indeks objavlja vsako leto od 1990 naprej, ocenjuje, da se je razvoj v svetu od leta 1980 izboljšal za 15 odstotkov. Najbolj so se razvili Kitajska, Iran in Nepal.

Slovenija se je glede na indeks človekovega razvoja tako kot v lanskem poročilu uvrstila na 29. mesto, kaže poročilo, objavljeno na spletni strani UNDP-ja.