Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 1903 sta mlada prijatelja William S. Harley in Arthur Davidson iz Milwaukeeja ob pomoči Arthurjevega brata Walterja izdelala prvi prototip motorja, ki sicer ni deloval najbolje (pri vožnji v hrib sta še vedno morala poganjati pedala), a je predstavljal začetek enega najbolj legendarnih vozil, ki še danes vozijo po cestah.

Ob 120-letnici motornega kolesa so v družbi pripravili več praznovanj častitljive obletnice, med njimi tudi vseevropsko druženje ljubiteljev in lastnikov harleyjev, ki te dni poteka v Budimpešti. Ob številnih predavanjih, delavnicah, druženjih in drugih dogodkih je bil vrhunec evropskega praznovanja sobotna parada po ulicah madžarske prestolnice, v kateri je po podatkih organizatorjev sodelovalo okoli 6000 vozil, na tisoče radovednežev pa je dogodek spremljalo ob cestah.

Na čelu parade sta se peljala Bill in Karen Davidson, pravnuka enega od štirih soustanoviteljev podjetja, Williama Davidsona, družbo pa so jima delali tudi aktualni predsednik uprave družbe Jochen Zeitz, podpredsednik regionalne podružnice družbe Kolja Rebstock in prvi mož budimpeškega društva ljubiteljev harleyjev Attila Dobai.

Posamezne manjše skupine motoristov so se s svojimi motorji odpeljali do bližnjih turističnih točk, kot je na primer Višegrajsko pogorje, se popeljali po ravnicah velike madžarske nižine ali pa uživali v vožnji vzdolž reke Donave.

Zaradi velike gneče se je ta konec tedna zgodilo tudi nekaj prometnih nesreč z udeležbo motoristov, ob tem poroča tamkajšnji spletni portal Hungary Daily News.