Gorenjski turistični delavci upajo, da bo Adria iz Londona letela vsaj prihodnjo zimo. Foto: BoBo
Gorenjski turistični delavci upajo, da bo Adria iz Londona letela vsaj prihodnjo zimo. Foto: BoBo
Bled
Na Angleže računajo tudi Blejci. Foto: BoBo

Ljubljana, Bled, Bohinj in Kranjska Gora so tisti turistični kraji v Sloveniji, ki so najbolj odvisni od letalskih gostov: "Ukinitev vsake linije se nam zato zelo pozna, še posebej to velja za ukinitev povezave z Anglijo," je jeseni, ko je Adria zaradi finančnih težav ukinila direktno povezavo z Londonom, opozorila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar in pojasnila, da si na Bledu gostje iz Anglije delijo prvo mesto z Italijani. Na Bledu so medtem po besedah Štravs Podlogarjeve že opazili precejšen upad v številu Angležev, ki so se odločili za smučarske počitnice na Bledu, v primerjavi s prejšnjimi leti.

V Kranjski Gori je vsaj v času zimske sezone običajno največ tujih smučarskih gostov iz Velike Britanije. "Vendar se sprašujemo, ali bo letos tudi tako, glede na to, da je Adria odpovedala povezave med Londonom in Ljubljano. Kar nekaj tujih agencij pa je vezalo svoje prihode prav na sedeže na teh letalih," je izpostavila direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav, poroča STA. Upa, da to ne bo imelo prevelikega negativnega učinka na izid zimske sezone, zaradi česar so tudi že izvedli nekaj prodajnih akcij na angleškem trgu v pomoč tujim agencijam pri promociji Kranjske Gore.

Na novico, da bo Adria v zimskem voznem redu ukinila polete v Anglijo so se takoj jeseni odzvali tudi v Bohinju. "Angleži so za Bohinj izjemno pomembni, saj ustvarijo skoraj 18.000 nočitev letno, v času zimske sezone pa so na tretjem mestu po številu gostov iz posameznih držav," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Kriva je tudi gospodarska kriza
Seveda lahko na upad gostov vplivata tudi slaba zima in gospodarska kriza. Težko bi izluščili, koliko je dejansko na upad vplivala ukinitev direktne letalske povezave, zagotovo se lahko najmanj 20 odstotkov upada pripiše temu vzroku, trdijo gorenjski turistični delavci.

Nočejo na nizkocenovnike
Med Brnikom in Londonom sicer leti nizkocenovni EasyJet, vendar tuje agencije z nizkocenovniki ne najdejo skupnega jezika. Britanske goste tako agencije v Slovenijo vozijo posredno z drugih letališč. V Kranjsko Goro tako na primer prihajajo iz Salzburga, ki pa je od slovenskega smučarskega centra oddaljen tri ure vožnje po Avstriji, kar Britance odvrne od prihoda v Slovenijo.

Veselijo se poletne sezone
Tako gorenjski turistični delavci pozdravljajo nedavno odločitev Adrie Airways, da s poletnim voznim redom konec marca znova uvede redno direktno letalsko povezavo z London, kar so za STA potrdili tudi pri slovenskem nacionalnem prevozniku. "Angleži neradi letijo z nizkocenovniki, zato je zelo pomembno, da se je Adria odločila za to potezo in upam, da bo obdržala linijo tudi v prihodnji zimski sezoni," je dodal Langus.