Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je Ljubljana naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju. Foto: BoBo
Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je Ljubljana naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju. Foto: BoBo
Panorama Ljubljane, zelena prestolnica Evrope 2016
Lani se je turistični obisk Ljubljane povečal za 18 odstotkov, število nočitev je preseglo 1,2 milijona. Foto: BoBo
Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope

Ljubljana je v tekmi za laskavi naslov dokazala, da je boljša od 12 drugih mest, predvsem iz severne in zahodne Evrope.

Vsa so izkazala svojo privrženost trajnostni usmeritvi na področjih, kot so prilagajanje podnebnim spremembam, lokalni prevoz, območja s trajnostno rabo zemljišč, biotska raznovrstnost, kakovost zraka, obremenitev s hrupom, ravnanje z odpadki, gospodarjenje z vodnimi viri, trajnostno zaposlovanje, energetska učinkovitost in integrirano okoljsko upravljanje, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Toda komisijo je najbolj prepričala Ljubljana, geografsko najjužnejša ali najbolj jugovzhodna prestolnica. Pri prepričevanju komisije je bila najdejavnejša podžupanja Tjaša Ficko, operativno pa ima pomembno mesto direktorica občinske uprave Jožka Hegler: "To je zelo pomembno priznanje, predvsem zato, ker smo mlada prestolnica, ki ni bila doslej toliko prepoznana, kot je odslej," je prepričana.

Do zdaj je nagrado zelena prestolnica Evrope prejelo sedem mest: Stockholm, Hamburg, Vitoria v Španiji, Nantes v Franciji, Köbenhavn, Bristol in zdaj Ljubljana.

Nocoj slovesna proslava
Ljubljana naziv zelene prestolnice Evrope proslavlja s celodnevnim dogajanjem. Na Ljubljanskem gradu je bil tako dopoldne zajtrk na temo solidarnosti s prihodnjimi generacijami, sledila je okrogla miza evropskih županov o mestih prihodnosti.

"Nekoč bela, danes zelena"
Vrhunec je bila večerna prireditev v Centru Stožice pred številnimi uglednimi evropskimi in domačimi gosti. "Nekoč bela, danes zelena," je izpostavil premier Miro Cerar.

Med gosti v Stožicah so bili med drugim dva evropska komisarja, predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta ter številni ministri.

"Do nedavnega smo našo prestolnico z veseljem imenovali bela Ljubljana. Danes, ko so mnoga mesta vedno bolj onesnažena, pa je Ljubljana še bolj čista in zelena, zato jo danes ponosno naslavljamo kot zeleno prestolnico Evrope," je poudaril Cerar, eden od štirih slovesnih govornikov.

Ljubljana v zagonu
Janković je znova spomnil tudi na konkretne pozitivne učinke različnih nagrad, ki jih prejema Ljubljana. Lani se je turistični obisk povečal za 18 odstotkov, število prenočitev je preseglo 1,2 milijona. Letos ljubljanski turistični delavci računajo na 1,5 milijona turističnih prenočitev, do leta 2020 pa je cilj v prestolnico pritegniti milijon - ne več - turistov, ki pa bi v mestu in okolici ostali tri dni.

Zdaj se v Ljubljani po besedah Jankovića izvaja 90 projektov in vsi spoštujejo naziv zelene prestolnice Evrope. 9. maja bo Ljubljana med drugim predstavila 30 novih avtobusov na metan, sredi aprila bo začel po središču poskusno voziti električni avtobus Urban, ki bo med drugim turiste namesto dosedanjega vlakca popeljal na Ljubljanski grad, je naštel. "Pomembno je, da poznamo svojo pot in da bomo strategijo 2050 uresničili že prej," je poudaril ljubljanski župan.

Prav tako je Ljubljana v zadnjem obdobju dobila tri večje naložbe, ki bodo skupaj ustvarile 3000 novih delovnih mest, je poudaril Janković. 44 milijonov evrov je vredna naložba v novi hotel s petimi zvezdicami verige Intercontinental, po okoli 100 milijonov evrov pa bosta vredni naložbi Ikee in Mercatorja; prva je dokončno kupila zemljišče v Ljubljani v BTC-ju za svoj trgovski center, drugi pa bo ob Letališki cesti zgradil velik logistični center.

Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope