V Planico rednih javnih prevozov ni, vlak pa do tu ne vozi že več kot pol stoletja. Foto: MMC/Televizija Slovenija
V Planico rednih javnih prevozov ni, vlak pa do tu ne vozi že več kot pol stoletja. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Brez soka in sendviča nikar v Planico

48 milijonov vredna naložba tudi po koncu zime vabi turiste. Direktor planiškega zavoda Jelko Gros pravi: cilj je 100.000 turistov v prvem letu - ali šest avtobusov dnevno. Vsak turist naj bi v dolini pustil nekaj denarja - do pet evrov, meni.

Premalo ambiciozno, pravijo njegovi kritiki. Kaj torej ponuja Planica? Muzej za šest evrov, vzpon s sedežnico za štiri, spust po jeklenici za 25. Pa tek na smučeh za devet evrov.

Obiskovalci bodo lahko poleti preizkusili tudi tekaško progo z umetnim snegom in v ohlajenem prostoru, a bodo vso opremo morali prinesti s seboj.

Za zdaj izposoja opreme namreč ni mogoča, vodja centra obljublja, da naj bi uredili tudi to. Pa gostinska ponudba - v novem objektu je bar, a razen nekaj sendvičev in sladoleda druge hrane za turiste tu ni.

Primerjava s Holmenkollnom
Hrana je v stari gostilni ob letalnici. Tam pa - mize prazne samevajo, gostilna pa? "Danes je zaprto," se glasi pojasnilo. Za kosilo bi nemški turist dal od 10 do 15 evrov. A ker je bilo zaprto, so njegovi evri ostali v denarnici.

Zato sendvič in sok iz nahrbtnika. Norvežani v Holmenkollnu, ki ustvari trikrat več prihodkov, na vrhu skakalnice ponujajo celo zasebne večerje, tudi prenočišča. Odprti so vse dni v letu, Planica je ob ponedeljkih zaprta.

Iz Osla do skakalnice vozi posebna železnica, v Planico rednih javnih prevozov ni, vlak pa do tu ne vozi že več kot pol stoletja. Gros na primerjavo s Holmenkollnom odgovarja: "Bom zelo vesel, ko bom imel tako plačo, kot jo ima Norvežan - ta je trikrat višja kot naša in takrat tudi trikrat višje prihodke lahko ustvariš."

Planiški zavod za oglaševanje in trženje Planice ne daje denarja. Nove spletne strani še vedno ni. Stara je le v slovenščini, za tuje turiste ni niti zemljevida poti do Planice, je pa zemljevid lokacije sedeža Zavoda v Ljubljani.

Več v reportaži Boruta Janca v priloženem videoposnetku!

Brez soka in sendviča nikar v Planico