Z omejitvijo števila obiskovalcem želijo ohraniti jamski ekosistem ter turistom ponuditi boljšo izkušnjo. Foto: Borut Lozej
Z omejitvijo števila obiskovalcem želijo ohraniti jamski ekosistem ter turistom ponuditi boljšo izkušnjo. Foto: Borut Lozej

Med obiskovalci je sicer večina tujcev. Trenutno jih je največ iz Nemčije, Italije, Češke. Prevladujejo obiskovalci, ki se v parku ustavijo, ko gredo na morje ali z morja, se pa zvišuje tudi število enodnevnih obiskovalcev kot tudi število tistih, ki se na Krasu zadržijo več dni.

Almu Leyva in Jose Luis Jimenez iz Španije svojega navdušenja nad osupljivo lepoto Škocjanskih jam nista mogla skriti: "Najlepša jama na svetu. Prečudovita je. Je kot iz filma Gospodar prstanov. Fantastična je."

Tudi mati in hči, ki prihajata iz Avstrije, sta bili nad Škocjanskimi jamami navdušeni. Ustavili sta se tudi v Solkanu, Vipavski dolini, pot bosta nadaljevali proti Piranu, nam je povedala Sara Redel: "Škocjanske jame so zelo lepe. Morate jih obiskati. Slovenija je čudovita dežela."

Omejitev ogledov jame

Jana Martinčič je sicer opozorila, da je letos število obiskovalcev za posamezni ogled jame omejen. Razloga sta dva – želijo si zmanjšati vpliv turistov na jamski ekosistem ter hkrati omogočiti kakovosten ogled in doživetje.

"Naš cilj je, da ogled izvedemo ob prisotnosti preizkušenih vodnikov, ker je to tista dodana vrednost, da človek spozna svetovno dediščino Unesca," pravi.

V Parku spodbujajo tudi nakup vstopnic prek spleta, tako se lahko obiskovalci izognejo daljšim čakalnim vrstam pred blagajno in učinkoviteje načrtujejo oglede.