Okoli hotela se plete cela vrsta zgodbic in legend. Foto: flickr
Okoli hotela se plete cela vrsta zgodbic in legend. Foto: flickr

Zapuščenih in skrivnostnih krajev je sicer v skoraj prav vsaki državi sveta toliko, da je vse nemogoče zajeti. Tu so strašljivi "love hoteli" z japonskega podeželja, okoli katerih se spletajo srhljive zgodbice. Tu so afriška kolonialna mesteca duhov sredi puščave pa ruševine kamnitih gradov sredi zelene Irske.

Domišljijo vznemirjajo potopljeni kipi Kristusa v Italiji, ladijske razbitine v Avstraliji, prazne lupine futurističnih kupol na Floridi, zapuščeni azijski zabaviščni parki, pa odlagališča odsluženih vlakov, nekdanja olimpijska prizorišča, ruske vojaške tovarne in celo cela mesta.
Nekaj smo jih v zadnjih letih na MMC-ju že predstavili, a smo se sekcijo zdaj odločili razširiti in večkrat na teden objavljati novo skrivnostno zapuščeno lokacijo. Začenjamo z zvezdo stalnico vseh tovrstnih seznamov - Hotelom del Salto v Kolumbiji.

Hotel del Salto
Kolumbijski Hotel del Salto v San Antoniu del Tequendama je eden tistih, za katere si zlahka predstavljamo, da bi v njih strašilo. Načrt za luksuzno graščino na pečini je delo arhitekta Carlosa Artura Tapiasa, ki si je stavbo zamislil kot simbol radosti in elegance kolumbijske elite 20. let prejšnjega stoletja.

"Graščina slapa Tequendama", kot je bila imenovana zaradi razgleda na istoimenski 157 metrov visok slap, je bila zgrajena leta 1928 v francoskem slogu tistega časa, do nje pa je peljal vlak iz 30 kilometrov oddaljene Bogote.

Samomorilska točka
Leta 1950 so stavbo preuredili v hotel, ki pa je zaradi onesnaženja reke - posledice delovanja hidroelektrarne -, zaradi katerega so premožni popotniki počasi izgubili zanimanje za hotel, od začetka 90. let zapuščen. Že dalj časa se je govorilo o prenovi, povrnitvi stare slave hotela in ponovnem odprtju, kar naj bi tudi pomagalo pregnati lokalne legende, da v stavbi straši.

V hotelu naj bi namreč vznemirjali duhovi, po navedbah oskrbnice pa naj bi izvirali iz starih časov, ko so se pretepi iz bara v drugem nadstropju pogosto končali na balkonu, od tam pa ni bilo daleč, da je okajeni gost omahnil v prazno. Da so točko mnogi izbrali za samomor, je dodatno podžgalo domišljijo o hotelu duhov.

Nedavno so sklenili, da bo hotel preurejen v muzej biodiverzitete in kulture, v katerem naj bi gostili zbirke o podzemnih ekosistemih. Hotel del Salto in slap Tequendama sta sicer priljubljeni turistični točki.