Fontana Zeleno zlato v Žalcu je prva fontana piva v Evropi. Foto: RTV SLO
Fontana Zeleno zlato v Žalcu je prva fontana piva v Evropi. Foto: RTV SLO

zgodovino hmeljarstva in okuse vrhunskega piva.

V program so vključena tri območja – Koroška ter Savinjska in Šaleška dolina – ki jih bodo obiskovalci v sklopu popotovanja dodobra raziskali. Turisti namreč prihajajo vse bolj zahtevni, pravi žalski župan Janko Kos, ob tem pa dodaja, da se je treba zato predstavljati z bolj dodelano turistično ponudbo, v kateri se turistični produkti prepletajo.

V Žalcu bodo tisti, ki se bodo odločili za obisk treh dolin, najprej spoznali zgodbo hmelja v Dolini zelenega zlata in delo slavnega žalskega pivovarja Simona Kukca, ki ga danes pogosto imenujemo kar "oče laškega piva". Seveda bo ob tem velik poudarek tudi na razvajanju brbončic – obiskovalci se bodo prepustili okusom slovenskega craft piva.

Iz Žalca se bodo gostje nato odpeljali v Velenje, kjer bodo lahko obujali spomine na otroštvo in življenje v času tovarištva. Pionirka bo goste popeljala na interaktivni sprehod skozi mestno središče in poskrbela za slikovit skok v čas socializma. Sledil bo še ogled Velenjskega jezera in priljubljene Velenjske plaže.

Gostje bodo pot nato nadaljevali v Muto, kjer jih bodo koroški splavarji pričakali s harmoniko, jih postregli s šilcem žganja, rženim kruhom in soljo.

Do konca oktobra na fontani piva, ki so jo odprli septembra leta 2016, letos pričakujejo več kot 400.000 obiskovalcev. Doslej je bilo od leta 2016 stočenih okoli 70.000 litrov piva, ki vsebuje štajerski hmelj.