Jackie in John F. Kennedy na poročni dan. Foto: JFK Library
Jackie in John F. Kennedy na poročni dan. Foto: JFK Library
Dediščina nekdanje prve dame ZDA danes živi naprej. Foto: EPA

Spraševal je zgodovinar in družinski prijatelj Arthur M. Schlesinger, jr., dvakratni dobitnik Pulitzerjeve nagrade, ki je umrl leta 2007.
Objava, za katero stoji založba Hyperion, bo nova priložnost, da bo poslušalec lahko prisluhnil slavnemu zamolklemu glasu Jacqueline Kennedy, ki sama nikoli ni objavila spominov, in njeni pripovedi o zadevah, o katerih je redko govorila v javnosti.
O kampanji in novem mandatu
Sedem intervjujev je bilo posnetih v prvi polovici leta 1964 na njenem domu v Washingtonu. Nekdanja prva dama je spregovorila o svojem zakonu, o letih, ki jih je prebila v Beli hiši, o predvolilni kampanji in o razmisleku predsednika Kennedyja glede morebitne kandidature za še en mandat.
Pogovori so del Kennedyjeve ustne zapuščine (John F. Kennedy Presidential Library's Oral History), na zahtevo predsednikove vdove je bila zapečatena za nedoločen čas.
Pred veliko obletnico
Po smrti Jacqueline Kennedy leta 1994 in sina Johna Kennedyja, jr., leta 1999 odločitve v zvezi s posnetimi trakovi sprejema hči pokojnega predsednika Caroline Kennedy. Ta je objavo intervjujev dovolila zdaj, ko se bliža 50. obletnica, odkar je njen oče začel predsedniški mandat. Obletnica bo prihodnje leto.

O namerah Hyperiona sta spregovorila dva neimenovana uradnika, ki sta na tekočem s pogovori o objavi intervjujev, vendar o tem ne bi smela govoriti. Caroline Kennedy bo urednica izdaje, h knjigi, ki še nima naslova, bo napisala tudi uvodnik. Svojo beležko bo dodal zgodovinar, ki pa ga še niso izbrali.
Caroline Kennedy je pri Hyperionu objavila že nekaj knjig, med njimi zbirko materi najljubših pesmi. Že dolga leta sodeluje z urednico Gretchen Young, ki je tudi pridobila avtorske pravice za objavo knjig in avdioposnetkov.