Atentat na 15. ameriškega predsednika, Johna F. Kennedyja, je ZDA pretresel 22. novembra 1963. Foto: EPA
Atentat na 15. ameriškega predsednika, Johna F. Kennedyja, je ZDA pretresel 22. novembra 1963. Foto: EPA
Bratje Kennedy
John, Robert in Edward Kennedy. Enega brata so ubili po treh letih predsedovanja, drugega tik pred nominacijo, tretji pa je preživel škandal in dve letalski nesreči. Foto: EPA
John F. Kennedy
Atentat na Johna F. Kennedyja je ena najbolj priljubljenih tem zagovornikov teorije zarot. Foto: EPA
Pogreb JFK-ja
Ko so leta 1963 z državniškimi častmi pokopali Johna f. Kennedyja, mu je takole nepozabno salutiral njegov triletni sin. JFK mlajši ni dočakal niti očetove 46-letne starosti. Umrl je pri 39 letih. Foto: EPA
Edward Kennedy
Politična kariera Edwarda Kennedyja, danes veteranskega senatorja iz Massachussettsa, si je opomogla, a ovalna pisarna mu ni bila dana. Foto: EPA
Incident Chappaquiddick je terjal življenje sopotnice Edwarda Kennedyja in uničil njegove predsedniške ambicije. Foto: EPA
Joe Kennedy
Joe Kennedy mlajši je umrl v letalski nesreči med drugo svetovno vojno. Foto: EPA
JFK in Carolyn Bessette
Začelo se je kot pravljica: postavni, karizmatični in uspešni JFK mlajši se leta 1996 poroči z lepo Carolyn Bessette. Tri leta pozneje oba umreta v letalu, ki ga pilotira on. Foto: EPA
Pogrešan JFK mlajši
Življenje JFK-ja mlajšega se je končalo, ko se je z zasebnim letalom odpravil na poroko svoje sestrične Rory Kennedy. Foto: EPA

Čeprav priimek Kennedy takoj povežemo z liberalno družino ameriškega političnega esteblišmenta in jih pogosto imenujejo kar ''prva družina'' ameriške politike, pa nihče ne more zanikati, da so jih nadpovprečno pogosto prizadele tragedije. Poleg zaslužene slave so Kennedyji znani tudi po tem, da so plačali visoko ceno za svoje politično udejstvovanje. "Kennedyjev klan" je namreč doživel niz družinskih tragedij. Bilo jih je toliko, da se pogosto uporablja celo besedna zveza "prekletstvo Kennedyjevih".

Bil je nekoč gospodovalen in ambiciozen oče …
Širši javnosti je najbolj znan atentat na enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov, Johna F. Kennedyja, leta 1963. A ta dogodek je le vrh ledene gore zaklete družine.

Vse se je začelo z JFK-jevim gospodovalnim očetom Josephom Kennedyjem, ki je prvi vrgel pogled na Belo hišo – konec 30. let je bil ameriški veleposlanik v Veliki Britaniji, ko pa se njegove politične sanje niso izpolnile, je politično kariero začel načrtovati za svojega najstarejšega sina, Joeja mlajšega. A tudi te sanje so umrle – skupaj z Joejem. Njegovo vojaško letalo so namreč sestrelili med drugo svetovno vojno leta 1944, njegova sestra Kathleen Kennedy pa je umrla v letalski nesreči štiri leta pozneje. Drugo sestro je neizprosen oče Joseph strpal v norišnico.

Teorije zarot ob atentatu na JFK-ja
Leta 1960 je očetove upe končno izpolnil njegov mlajši sin John Fitzgerald Kennedy, potem ko je v tesni predsedniški volilni bitki premagal republikanca Richarda Nixona. A Kennedyjeva doba se je končala predčasno in tragično. Po manj kot treh letih v ovalni pisarni so ga v teksaškem Dallasu pokosili streli. "Najnovejša novica iz Dallasa, očitno gre za uradno poročilo: predsednik Kennedy je umrl ob enih popoldne. Podpredsednik Lyndon Johnson je zapustil bolnišnico in bo verjetno kmalu prisegel kot 36. predsednik ZDA," so bile besede Walterja Cronkita, najbolj znanega televizijskega novinarja tiste dobe. Za JFK-jev umor so aretirali Leeja Harveyja Oswalda, a tudi njega so ubili, preden se je začelo sojenje.

Atentat na karizmatičnega 46-letnega predsednika je še danes ena izmed obveznih tem razprav teoretikov zarot, ki verjamejo, da je njegov umor naročila kar ameriška vlada. Johnovega brata, senatorja Roberta Kennedyja, je podobna usoda dočakala pet let pozneje. 'Bobbyja', kot so ga klicali, so ustrelili do smrti junija leta 1968 v Los Angelesu, kjer je ravno proslavljal zmago na demokratskih preliminarnih predsedniških izborih v Kaliforniji. 42-letni Kennedy je imel dobre možnosti, da bi nominacijo - in posledično predsedniški položaj – tudi dobil.

Edward »Ted« Kennedy trikrat pretental smrt
Na čelo družine se je zatem povzpel še edini preživeli, najmlajši JFK-jev brat, senator Edward Kennedy. Na pogrebu brata Roberta je med drugim dejal: "Mojega brata ni treba idealizirati, niti ga prikazovati večjega, kot je bil v času življenja. Treba si ga je zapomniti kot dobrega in poštenega človeka. Človeka, ki je poskušal popraviti krivice, človeka, ki je vedno pomagal tistim, ki jim je najtežje, človeka, ki se je zavzemal za mir. Mi, ki smo ga ljubili, mi, ki ga danes pospremljamo na zadnji počitek – upamo, da se bodo njegovi ideali nekega dne uresničili in da bo imel od njih koristi cel svet." Govor, ki je že nakazoval retorične sposobnosti, vredne morebitnega predsednika?

Morda, a Edward Kennedy si je svoje možnosti, da bi tudi on kandidiral za predsednika, zapravil leta 1969, ko je bil sredi svoje volilne kampanje vpleten v avtomobilsko nesrečo, v kateri je umrla prostovoljka iz njegove kampanje. Avtomobil, ki ga je vozil takrat 37-letni senator, je zapeljalo z mosta v morje na otoku Chappaquiddick, blizu Kennedyjeve posesti na razkošnem otoku Martha's Vineyard. Sopotnico, 28-letno Mary Jo Kopechne, so našli mrtvo na zadnjem sedežu vozila približno 10 ur pozneje, Kennedy pa se je moral v javnosti zagovarjati, zakaj je – ne ravno junaško – pobegnil s kraja nesreče. Predsedniških sanj najmlajšega Kennedyja je bilo s tem dogodkom konec.

A zanimivo – Ted Kennedy je kljub številnim prizkušnjam (leta 1964 preživel letalsko nesrečo, v kateri sta njegov sodelavec in pilot izgubila življenje, leta 2006 pa v njegovo letalo udari strela) edini Kennedy, ki mu je kar trikrat uspelo ubežati smrt.

En brat predoziral, drugi s smučmi v drevo
Izmed 11 otrok pokojnega Roberta Kennedyja sta dva sinova tragično umrla - Michael Kennedy se je ubil na smučanju v Aspnu (pri igranju 'smučarskega nogometa' se je zaletel v drevo, potem ko ga je patrulja dvakrat opozorila), David Kennedy, ki je bil priča očetovemu atentatu, pa je bil kot 18-letnik udeleženec prometne nesreče, v kateri je njegovo dekle Pamela Kelley ostala paralizirana, on – sicer nadarjen pisec in študent na Harvardu - pa je postal odvisen od protibolečinskih tablet. Vozil je njegov starejši brat Joseph Kennedy. David je umrl zaradi prevelikega odmerka heroina leta 1984, star komaj 28 let.

Prezgodnje slovo priljubljenega JFK mlajšega
Zadnja v vrsti tragedij, ki je podžgala razprave o prekletstvu Kennedyjev, se je zgodila leta 1999. Čeprav je priljubljeni in karizmatični JFK mlajši leta 1994 zaradi raka izgubil svojo mater, Jackie Kennedy Onassis, se je zdelo, da je s poroko s Carolyn Bessette in uspešnim lansiranjem svoje revije George našel srečo. A tistega usodnega dne, 16. julija leta 1999, se je 39-letni novinar, odvetnik in založnik skupaj z ženo Caroline in njeno sestro kljub pomislekom družine napotil na poroko svoje sestrične Rory Kennedy na Martha's Vineyard s svojim lahkim zasebnim letalom.

Kar je bilo načrtovano kot družinsko slavje ljubezni, se je spremenilo v tragedijo, ko je Johnovo letalo, ki ga je sam pilotiral, strmoglavilo v Atlantski ocean. Nesreče ni preživel nihče. Ne glede na vse poznejše dosežke JFK-ja mlajšega se je javnosti najbolj vtisnil v spomin s prizorom s pogreba njegovega očeta leta 1963. Takrat je kot triletni deček pogumno salutiral krsti z njegovim očetom. Ta prizor je privabil solze v oči na milijone ljudem po vsem svetu. 16. julija 1999 so milijoni žalovali za njim. Edini preživeli otrok JFK-ja tako ostaja Caroline Kennedy, saj je se je njegova prva hči Arabella rodila mrtvorojena, drugi sin Patrick pa je umrl dva dni po rojstvu.

Mitski status
Tako imenovano ''prekletstvo Kennedyjev" ima dolgo zgodovino in sega v vse veje družine. Nečak Edwarda Kennedyja, William Kennedy Smith, je leta 1991 temeljito umazal družinski ugled, ko je bil obtožen posilstva (pozneje so ga oprostili). Drugi Kennedyji so imeli težave z mamili. Zasebno življenje pokojnega predsednika je bilo postavljeno pod drobnogled ob obtožbah njegovega kompulzivnega ženskarstva in neusmiljenih političnih metod. Ameriški pisec Seymour Hersch je v svoji biografiji pokojnega predsednika obtoževal zasvojenosti z mamili. A kljub škandalom je ime Kennedy v ZDA ohranilo svoj mitski status.

Skeptiki prekletstva
Seveda obstajajo tudi skeptiki te teorije družinskega ‘prekletstva’ – ti namreč trdijo, da glede na velikost družine število nesrečnih dogodkov ne presega bistveno povprečja. "Prekletstvo" naj bi bilo manj stvar nadnaravnosti in bolj stvar preproste verjetnosti. Poleg tega so tragični dogodki odmevnejši, če se zgodijo slavnim. Dalo bi se tudi razpravljati, da živijo Kennedyji s svojim bogastvom življenjski slog, ki se precej razlikuje od sloga običajnih smrtnikov – večina ljudi denimo ne pilotira zasebnih letal – in so zato posledično pogosteje v večji fizični nevarnosti. Kennedyji, desetletja eni glavnih akterjev ameriške politike, so si s tem poslanstvom nabrali številne nevarne sovražnike, ki imajo motiv, da jih ubijejo.

Kaja Sajovic