Evrovizijsko dogajanje se zaradi zmage Conchite Wurst v Köbenhavnu seli na Dunaj. Foto: EPA
Evrovizijsko dogajanje se zaradi zmage Conchite Wurst v Köbenhavnu seli na Dunaj. Foto: EPA
Dunajska dvorana sprejme 16.000 obiskovalcev. Foto: Schaub-Walzer / PID

Zmaga Conchite Wurst maja s skladbo Rise Like a Phoenix je Evrovizijo pripeljala v Avstrijo. Dvorana, ki so jo zgradili med letoma 1953 in 1958, je delo arhitekta Rolanda Rainerja. V preteklosti je pod svojo streho gostila imena, kot so Bob Dylan, Robbie Williams, Justin Bieber in tudi evrovizijsko zmagovalko leta 1988 Céline Dion.

Dunajska dvorana sprejme 16.000 obiskovalcev. Poleg več tisoč gledalcev v dvorani organizatorji pričakujejo tudi več kot 1.500 novinarjev z vsega sveta, ki bodo o dogodku na Dunaju poročali dva tedna. Predizbora bosta 19. in 21. maja, finale pa 23. maja 2015.

V igri za gostitelja so bili poleg Dunaja še Innsbruck in Gradec. "Imeli smo tri zanimive ponudbe in vse so presegale naša pričakovanja – iskreno bi se zahvalil tudi Gradcu in Innsbrucku. Po temeljiti proučitvi in natančnem premisleku vseh pomembnih dejavnikov smo se odločili za Dunaj. Mesto leži v osrčju Evrope, daje velik poudarek glasbi in odprtosti, bil je že gostitelj številnih velikih prireditev in je seveda kot prestolnica posebej primeren za to, da priredi evrovizijski izbor za celo deželo. Naš cilj je prirediti tak glasbeni izbor, ki bo Avstriji v ponos in ki bo naredil vtis na Evropo," je o izboru Dunaja za prireditelja naslednje izvedbe Evrovizije povedal generalni direktor ORF, Alexander Wrabetz.

Dunaj s pestro ponudbo
Dunajska dvorana Stadthalle je največji prireditveni prostor v Avstriji in ena od treh največjih in vodilnih prireditvenih prostorov v Evropi, saj lahko sprejme 16.000 obiskovalcev. Vsako leto se v njej zvrsti več kot 300 prireditev. Poleg tega je na Dunaju gostom na voljo več kot 60.000 hotelskih postelj, od tega 187 v hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami. Njegova prednost je tudi odlična mreža javnega prevoza ter dobre letalske in železniške povezave.