Fotografija, ki se je Daily Mirror ni upal objaviti. Foto: Reuters/Caren
Fotografija, ki se je Daily Mirror ni upal objaviti. Foto: Reuters/Caren
Avgusta je minilo 15 let od Dianine smrti. Foto: EPA

Diana naj bi bila v času posnetka stara 18 ali 19 let, fotografija, ki gre dobrih 15 let po smrti "ljudske princese" na dražbo, pa je bila posneta na smučanju v Švici, še preden je spoznala britanskega prestolonaslednika. Na okenski polici nad parom se vidi steklenica viskija Johnny Walker, kar bi bilo za podobo bodoče princese prav gotovo neprimerno. Zaradi vsega navedenega je čez sliko na veliko napisano "ni za objavo".

Največja uganka je identiteta neznanca, zato so nekateri britanski mediji že začeli veliki lov nanj z objavo številke, kamor lahko pokliče vsak, ki moškega pozna. Nekateri menijo, da bi lahko šlo za Roryja Scotta, ki je v najstniških letih dvoril Diani.
Vrednost zaradi napisa
Fotografijo je britanski časnik Daily Mirror kupil 26. februarja 1981 - le dva dni po tem, ko se je takrat še Diana Spencer zaročila s princem Charlesom -, a se je urednik fotografije pred objavo očitno premislil. Fotografijo so skrivali v arhivih časnika, dokler je ni pred sedmimi leti kupil zasebni arhiv Caren.
Zdaj dražbena hiša RR Auctions iz New Hampshira fotografijo, ki jo opisuje kot "opolzko najstniško podobo bodoče prinecese", ponuja najboljšemu ponudniku. "To prav gotovo ni bila podoba, ki bi si jo kraljeva družina želela za Diano," je za Daily Mail povedal Eric Caren, lastnik arhiva Caren.

Fotografijo naj bi prav zaradi napisa na njej prodali za vsaj 1.200 dolarjev, po nekaterih navedbah pa bi lahko dosegla celo več tisoč zelencev. Diana, ki se je s princem Charlesom poročila leta 1981, ločila pa leta 1996, je umrla leto dni pozneje v avtomobilski nesreči v Parizu, ko so njeno limuzino zasledovali paparaci. Stara je bila 36 let. Za seboj je zapustila princa Williama in Harryja.

Dražba bo potekala prek spleta med 17. in 24. januarjem.