Uspešnost serije po smrti Coryja Monteitha je postavljena pod vprašaj. Foto: EPA
Uspešnost serije po smrti Coryja Monteitha je postavljena pod vprašaj. Foto: EPA
Lea Michele
Prav Monteith in Lea Michele sta tudi na račun svoje zeze v seriji in v zasebnem življenju privabila največ oboževalcev. Foto: EPA
Harry Shum Jr., Mark Salling, Amber Riley
"Odpisani": Harry Shum Jr., Amber Riley in Mark Salling. Foto: EPA
Heather Morris
Že pred koncem zadnje sezone je bilo znano, da bo naslednje leto igralska zasedba ostala brez Heather Morris. Foto: EPA
Jane Lynch
Prav v teh dneh je Jane Lynch razkrila, da se ločuje. Foto: EPA
Dianna Argon
Ustvarjalci serije so že pred časom 'odkrižali' Dianno Argon, ki se je vmes posvetila igranju na velikih platnih. Med drugim jo bo moč videti ob boku Roberta De Nira in Michelle Pfeiffer v prihajajočem filmu režiserja Luca Bessona - The Family. Foto: EPA

Od slovesa ustvarjalcev do nekaterih starih obrazov serije, ločitve igralke Jane Lynch, zaroke med soigralcema do nedavne smrti Coryja Monteitha.
Če so oboževalci serije mislili, da bo največja sprememba v naslednji sezoni to, da ne bodo več spremljali likov Brittany, Pucka, Mercedes in Mika, je še bolj pesimističen pogled na nadaljevanje najbolj izpostavljene zunajšolske dejavnosti na fiktivni srednji šoli McKinley - kluba za vse ljubitelje petja Glee, prinesla novica o smrti Monteitha, ki je uprizarjal enega najbolj priljubljenih likov v seriji - nekdanje vodje kluba in branilca v srednješolski ekipi ameriškega nogometa Finna Hudsona.
Že pred koncem četrte sezone je bilo jasno, da se od serije poslavlja Heather Morris (Brittany), ki je skupaj z Nayo Rivero (Santana) štiri sezone tvorila neuničljivo navezo, imenovano Brittana (ta je bila največje pozornosti deležna prav v času, ko so ustvarjalci med likoma ustvarili ljubezensko razmerje). A Morrisova je še pred koncem sezone naznanila, da je s svojim dolgoletnim partnerjem noseča. Ustvarjalcem serije pa ni ostalo nič drugega, kot da njen lik Brittany - ki so ga skarikirali kot 'neumno' plavolaso navijačico - pošljejo na univerzo MIT, saj naj bi v sebi skrivala potencial genija.
Odpisani stari člani
Izmed starih gleejevcev so se ustvarjalci odločili, da se poslovijo še od nekaterih igralcev, ki so pomagali, da je serija v prvih treh sezonah pridobila zavidanja vredno četo privržencev. Ustvarjalci so tako odpisali lepotca prvih treh sezon Marka Sallinga (Pucka), glas kluba Amber Riley (Mercedes) in mojstra plesnih korakov Harryja Shuma Jr. (Mika) - z možnostjo, da se še kdaj pojavijo v seriji kot posebni gostje. Že v četrti sezoni pa so že skoraj prečrtali lik najbolj priljubljene navijačice iz prvih treh sezon, Quinn, ki jo je upodabljala Dianna Argon, saj se je pojavila le trikrat. S tem so jasno nakazali, da ne bodo spremljali zgodb starih članov kluba Glee (tretja sezona se je končala z diplomiranjem večine glavnih igralcev), ampak se bodo posvetili ustvarjanju novih zvezd kluba.
Tako so za četrto sezono rekrutirali paleto novih igralcev, med njimi so bili Melissa Benoist (Marley), Jacob Artist (Jake), Becca Tobin (Kitty), Blake Jenner (Ryder), in že starega znanca Alexa Newlla (Unique). Stare like - Leo Michele (Rachel), Crisa Colferja (Kurt) in Rivero (Santana) - so preselili v New York oziroma jih pustili v stiku s klubom. Lik Monteitha je tako postal svetovalec v klubu.
Za partnerja Michelove v resničnem življenju in tudi v seriji so ustvarjalci že imeli spisano usodo za peto sezono. Njegov lik Finn naj bi se vrnil v klub kot študent učitelj in nadomestil starega učitelja Matthewa Morrisona (oziroma priljubljenega učitelja Shuja). Ustvarjalci za zdaj še ne vedo, kako bodo v serijo vpeljali izgubo Monteitha, saj je menda še prezgodaj za tovrstne odločitve. Predvideno je bilo, da nove epizode začnejo snemati konec tega meseca, a vedno glasnejše so govorice, da 19. september še ne bo dan, ki bi si ga oboževalci serije označili kot začetek nove sezone.

Poleg smrti Monteitha pa sta privržencem serije in ustvarjalcem povzročila nekaj zmede "novinca", 24-letna Benoista in štiri leta mlajši Jenner, o katerih so se mediji razpisali, da sta zaročena. Njuna lika Marley in Ryder v seriji nista par, saj so ustvarjalci poparčkalisramežljivo Marley in ženskarja Jaka, a dopustili, da skupaj z Jennerjem (Ryderjem) tvorijo nesrečni ljubezenski trikotnik.
Ločitev za Jane Lynch
Negotova pa je usoda še enega nepogrešljivega lika srednje šole McKinley, trenerke navijaške skupine Sue Sylvester, ki jo upodablja Jane Lynch. Njen lik je v četrti sezoni zapustil McKinley, potem ko je sprejel odgovornost za streljanje v šoli (epizoda je zaradi vsebine naletela na kar nekaj kritik, predvsem zaradi kočljivih prizorov). Igralka, ki je v teh dneh razkrila, da se ločuje od svoje žene Lare Embry, je svoje oboževalce v pogovoru za TVLine pomirila in zatrdila, da se njen lik vrača v šolo, ne ve pa še, na kakšen način.
V učiteljski zasedbi je hkrati neznanka usoda trenerke Beiste. Dot Marie Jones, ki upodablja lik, je še pred dnevi zatrjevala, da je ta vloga najboljša, kar jih je imela v življenju. "Vsak dan sem hvaležna za delo pri Gleeju. To je moje 23. leto v igralskem poklicu in v zadnjih dveh letih sem prejela dve nominaciji za emmyja, kar je neverjetno," je Jonesova dejala v pogovoru za E! News.
Padec gledanosti
Že pred koncem snemanja četrte sezone so na televizijskem kanalu Fox potrdili, da bodo predvajali vsaj še dve sezoni serije, čeprav je gledanost padla. Tretjo sezono je spremljalo 7,31 milijona gledalcev, zadnjo pa 5,86 milijona. V boju za gledalce so ustvarjalci v serijo pripeljali še več zvenečih hollywoodskih imen, med njimi tudi Kate Hudson in Sarah Jessico Parker.

Spodaj si lahko pogledate eno izmed zaključnih točk četrte sezone serije Glee.