V ukradeni zbirki naj bi bila tudi dueta Michaela Jacksona z raperjem Will.i.amom in s pokojnim Freddiejem Mercuryjem. Foto: EPA
V ukradeni zbirki naj bi bila tudi dueta Michaela Jacksona z raperjem Will.i.amom in s pokojnim Freddiejem Mercuryjem. Foto: EPA

Devet mesecev po Jacksonovi smrti je založniška hiša Sony Music podpisala rekorden dogovor z upraviteljema pevčeve zapuščine. Za ekskluzivne pravice trženja desetih projektov v prihodnjih letih mora lastnikom Michaelovih avtorskih pravic plačati med 200 in 250 milijonov dolarjev.

Ta zapuščina, kamor sodijo nekatere Jacksonove še neobjavljene pesmi in glasbeni material, naj bi bila zdaj v rokah neznancev, ki so vdrli v Sonyjevo bazo podatkov. Med glasbenimi datotekami, ki so jih ukradli, so verjetno tudi pesmi številnih drugih glasbenikov, ki jih zastopa Sony Music, med njimi so tudi Leonard Cohen, Foo Fighters in Avril Lavigne.

Sicer je japonski proizvajalec elektronike hud hekerski vdor doživel že lani aprila. Takrat so se v medijih pojavile le novice o vdoru v spletno storitev Playstation Network in o kraji osebnih podatkov uporabnikov spletnega portala računalniških igric. Dejstvo, da so takrat istočasno storilci ukradli tudi več kot 50.000 glasbenih datotek, so v Sonyju odkrili po nekaj tednih, vendar je novica v javnost prišla šele zdaj.

Domnevna storilca, Jamesa Marksa in Jamesa McCormika, so sicer aretirali že maja lani, vendar so ju v petek izpustili proti varščini. Sojenje proti njima se bo nadaljevalo januarja naslednje leto.