Skupno naj bi hekerji pridobili podatke 100 milijonov uporabnikov Sonyjevih spletnih storitev. Foto: EPA
Skupno naj bi hekerji pridobili podatke 100 milijonov uporabnikov Sonyjevih spletnih storitev. Foto: EPA
Nova napad na Sony

Sony je sporočil, da so krajo odkrili v ponedeljek v okviru preiskave predhodnih hekerskih napadov na Sonyjeve spletno omrežje PlayStation ter glasbeni in videospletni portal Qriocity.

Vdor v SOE še pred vdorom v PlayStation in Qriocity
Neznanci naj bi v SOE vdrli že 16. in 17. aprila, torej še pred vdorom v PlayStation in Qriocity, ki se je zgodil med 17. in 19. aprilom. Tako kot se je zgodilo že s PlayStationom in Qriocityjem, so tudi SOE po odkritju vdora nemudoma odstranili s svetovnega spleta.

Pri računih uporabnikov gre za osebne podatke, kot so elektronska pošta, rojstni datum, podatki za vstop in telefonske številke, poleg tega naj bi pri nekaterih pridobili tudi podatke o bančnih računih, ime in priimek ter naslov. Pri kreditnih karticah gre za podatke o številki kartice in njeni veljavnosti, niso pa mogli pridobiti identifikacijske številke, ki je na hrbtni strani kartice. Po navedbah Sonyja naj bi hekerjem med drugim pri SOE uspelo pridobite podatke o bančnih karticah 10.700 uporabnikov iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Španije, drugih evropskih držav pa ne omenjajo.

So hekerji prišli do podatkov o kreditnih karticah?
Opravičilo uporabnikom PlayStationa in Qriocitya zaradi hekerskega vdora so na Sonyju izrekli šele konec prejšnjega tedna. Skupno je sicer pri obeh registriranih okoli 77 milijonov uporabnikov, od tega jih je 32 milijonov iz Evrope. Še vedno pa ni znano, ali je hekerjem uspelo pridobiti tudi podatke o kreditnih karticah.

Nova napad na Sony