Prostrana sibirska tajga je bila tri dni dečkov dom. Foto: Reuters
Prostrana sibirska tajga je bila tri dni dečkov dom. Foto: Reuters

Cerin Dopčut se je v sredo zjutraj igral na dvorišču domače hiše v odmaknjeni vasici Tuva na jugu Sibirije, ko se je za njim nenadoma izgubila vsaka sled.

Več kot sto sorodnikov, vaščanov, policistov in reševalcev je skupaj s psi in helikopterji tri dni prečesavalo prostrano tajgo, v kateri živijo številne divje živali - od lisic in risov do volkov in medvedov, ki si že nabirajo zalogo hrane pred zimskim spanjem in zato lahko napadejo vse, kar se premika, je novinarjem dejal vodja iskalne akcije Ayas Saryglar.

Poleg tega je čez dan sicer še toplo, a termometer se tam ponoči spusti skoraj do ničle, zato so trepetali za dečkovo zdravje, saj je bil malček oblečen zgolj dnevnim temperaturam primerno, je poročal CNN.

Jedel čokolado in spal na suhem
Po treh dneh pa so končno zaslišali tisto, kar so tako želeli - dečkov glas, ki se je odzval na klice svojega strica, ki je bil med reševalci.

Fantku so nemudoma nudili zdravniško pomoč, vendar so zdravstveni delavci njegovo stanje označili kot "zadovoljivo". Izgubljenega malčka namreč ni zajela panika, povedal je, da je grizljal čokoladico, ki jo je našel v žepu, nato pa se zavlekel pod drevesno krošnjo in tam spal na suhem.

Dečkova sposobnost preživetja je osupnila tudi starejše vaščane, ki dobro vedo, kako neprijazen je tamkajšnji gozd, malemu pogumnežu pa so simbolično nadeli vzdevek Mowgli, po glavnem junaku Knjige o džungli pisatelja Rudyarda Kiplinga, ki je dobro znana tudi slovenskim bralcem.