Iskalne ekipe tavajo v temi, kam bi fantek lahko zašel. Foto: AP
Iskalne ekipe tavajo v temi, kam bi fantek lahko zašel. Foto: AP
Pri iskanju sodelujejo tudi policisti na konjih. Foto: Reuters
Hokaido slovi po svoji čudoviti neokrnjeni naravi, a tudi po odročnosti in izoliranosti. Foto: Reuters

Starši trdijo, da so se hitro vrnili po otroka, a je ta medtem že izginil, reševalne ekipe pa niso našle nobene sledi za njim, so pa naleteli na sveže medvedje iztrebke, zato sta se iskanju 180-članski ekipi policistov, gasilcev in sledilnih psov priključila tudi dva lovca. Območje iskanja je blizu mesteca Nanae, znanega po neokrnjeni naravi.

"Preprosto premalo podatkov imamo, kako bi se otrok vedel, ko je prepuščen sam sebi," je za AFP povedal reševalec Satoši Saito z lokalne gasilske postaje. "Verjetno je lahko sam hodil naokoli, a težko predvidevamo, katero pot bi ubral in kako daleč bi hodil."

Brez vode in hrane
Jamato Tanuka
, kot je ime fantku, ni imel s seboj ne vode ne hrane, oblečen pa je bil samo v majico, pri tem, da je v nedeljo ponoči močno deževalo, temperatura pa se je spustila na 7 stopinj Celzija. "Kritično preživetveno obdobje 72 ur je minilo. Kaže na najhujše ..., ampak ne preostane nam drugega, kot da še naprej iščemo, z upanjem v mislih," je še dodal Saito.

Kot je povedal Micuru Vakajama, predstavnik Nanaeja, se še tamkajšnji prebivalci tudi zaradi medvedov le redko sprehajajo po teh gozdovih, ponoči pa se popolnoma stemni, saj ni nobenih luči.

Oče obžaluje svoje dejanje
Dečkovi starši trdijo, da so se po neubogljivega sina, ki so ga iz disciplinskih vzrokov pustili ob poti, vrnili že po nekaj minutah, a ga ni bilo nikjer. Po navedbah policije je deček izginil v soboto okoli 16. ure. Dve uri pozneje so starši poklicali policijo in ji sprva povedali, da je deček izginil, medtem ko je družina iskala divje zeli.

A ker je očeta, 44-letnega Takajukija Tanuko, pekla vest, je nazadnje le priznal, da je bila zgodbica o nabiralništvu izmišljena in da sta z ženo sina pustila v gozdu za kazen, ker je metal kamenje v mimovozeče avtomobile in pohodnike, poroča Japan Times.

Starši so tako na poti iz parka Jamotu ukazali, naj zapusti družinski avtomobil, nato pa so se odpeljali približno 500 metrov naprej. Oče trdi, da se je po sina vrnil peš, po približno petih minutah. "Zelo mi je žal zaradi sina. Tako žal mi je, da sem povzročil težave toliko ljudem," je povedal japonskim medijem, ki zgodbo spremljajo 24 ur na dan.

Medtem se je na družbenih omrežjih vsul plaz kritik na starše, ki jih zdaj morda čaka še kazenska ovadba zaradi zanemarjanja otroka.