Na podstavku, s katerega je izginil kip, so pozneje zagorele tudi sveče. Foto: Denis Kapetanović/Pixsell/BoBo
Na podstavku, s katerega je izginil kip, so pozneje zagorele tudi sveče. Foto: Denis Kapetanović/Pixsell/BoBo

Prebivalce mesta Mostar je pred kratkim pretresla novica, da je iz mestnega parka izginil kip hongkonškega mojstra borilnih veščin in igralca Brucea Leeja, ki je tam stal vse od leta 2005 in predstavljal simbol povojne sprave.

Policija je sicer že takoj po izginotju umetniškega dela, ki ga je ustvaril zagrebški akademski kipar Ivan Fijolić, sporočila, da je bil ta s podstavka odstranjen s pilo.

Eno največjih tamkajšnjih znamenitosti so zdaj končno le našli. Vseeno pa glede na fotografijo, objavljeno na družbenih omrežjih, ta ni več taka, kakršen je bila. Bronast kip je namreč hudo poškodovan – ostal je brez nog.

Zaradi kraje so pridržali 46-letnega moškega iz Mostarja. Ker bronastemu kipu zdaj manjka večji del spodnjih okončin, mediji v BiH-u menijo, da jih je tat odžagal, zato da bi prodal bron.

Že prvo noč po prvotni postavitvi kipa pred 29 leti so nepridipravi sicer odstranili nunčake, orožje, s katerim je spretno vihtel Lee. Kip so nato še enkrat odstranili iz parka, da bi ga obnovili po vandalskem dejanju.