Za polet na Mednarodno vesoljsko postajo bo turist odštel več kot devet milijonov evrov. Foto: Reuters
Za polet na Mednarodno vesoljsko postajo bo turist odštel več kot devet milijonov evrov. Foto: Reuters

Kdo je tisti, ki bo morda prihodnje leto odpotoval na ISS, za zdaj še ni znano, saj pogodbe z rusko zvezno vesoljsko agencijo še ni podpisal. Prav tako še ni začel niti priprav v pripravljalnem centru za kozmonavte, bo pa za svoje potovanje odštel več kot devet milijonov evrov.

"Trenutno za kratkoročno odpravo na ISS potekajo pogovori s tujim državljanom," je za Tass povedal neimenovani vir. V podjetju Space Adventures, ki sicer organizira polete na ISS, informacije niso želeli komentirati. Polet bi lahko izvedli septembra prihodnje leto, na ISS-ju pa naj bi gost ostal približno 10 dni.

Eden izmed turistov je bil v vesolju dvakrat
Od zadnjega poleta na ISS je sicer minilo že sedem let. Kot osma turistka naj bi v vesolje leta 2015 poletela britanska pevka Sarah Brightman in za to naj bi domnevno plačala približno 45 milijonov evrov, a je pozneje zaradi družinskih zadev polet odpovedala.

Ruska zvezna vesoljska agencija je začela tržiti mesta na krovu Sojuza na začetku 21. stoletja, do danes pa se je v vesolje odpravilo sedem turistov, pri čemer je bil eden izmed njih tam dvakrat.

Prvi vesoljski turist je bil ameriški multimilijonar Dennis Tito, ki je leta 2001 za polet do ISS-ja, kjer je ostal teden dni, odštel več kot 18 milijonov evrov.