Količina seksa je relativna, ugotavljajo sociologi. Foto: www.<a href=freedigitalphotos.net">
Količina seksa je relativna, ugotavljajo sociologi. Foto: www.freedigitalphotos.net
Par
V človeški naravi je, da se ves čas primerjamo z drugimi. Foto: www.freedigitalphotos.net

Raziskava pravi, da je s spolnostjo podobno kot z avtomobilom, s plačo in drugimi materialnimi stvari - razveseli nas vsak nov nakup ali prihodek, po drugi strani pa vedno z enim očesom pogledujemo proti vozilom, hiši in oblačilom svojih sosedov.

Študijo so opravili sociologi z univerze Colorado v Boulderju v ZDA. Njihov zaključek ni odkritje tople vode - spolnost ljudi dela zadovoljnejše. A tu je še zanimiv dodatek - primerjava s prijatelji in sosedi.

Vodja raziskave, profesor Tim Wadsworth, je dejal: "Spolnost je treba postaviti v relacijo do drugih. Če se zavedamo - ali pa vsaj mislimo -, da se ljubimo pogosteje kot znanci, nas to razveseli še mnogo bolj, kot bi nas spolni odnos sam po sebi."

Bližina osrečuje
Postregel je tudi s podatki. Med letoma 1993 in 2006 je anketiral 15.386 ljudi, ki so odgovarjali na vprašanja o zadovoljstvu s svojim življenjem. Upošteval je več dejavnikov, kot so prihodek, zakonski stan in zdravje. Ugotovil je, da so bili tisti, ki so imeli spolne odnose vsaj dva- do trikrat na mesec, 33 odstotkov bolj zadovoljni kot ljudje, ki v zadnjih 12 mesecih niso občutili tovrstne bližine sočloveka.

Veselje do življenja je še naraslo pri ljudeh, ki so se ljubili pogosteje, na primer enkrat, dvakrat ali trikrat tedensko.

Kaj pravijo revije in televizija?
A tu se kar samo postavi vprašanje: kako vemo, kako pogosto se ljubijo naši sosedje? Wadsworth predvideva, da ljudje glede te teme precej zaupajo raziskavam, objavljenim v različnih revijah, ter romantičnim filmom in oddajam. "Poleg tega poslušamo prijatelje in sodelavce, ki govorijo svoje zgodbice, in si jih močno vtisnemo v spomin," je dejal.

In dodal: "Ljudje smo na žalost takšna bitja, da se kar naprej primerjamo z nekom, za katerega verjamemo, da je uspešnejši, boljši, bogatejši, zabavnejši od nas samih. To nas potre in nam da občutek nezadostnosti in neuspešnosti. A primerjave imajo neki pomen le, če nanje gledamo z občutkom. Vedno bo nekdo bogat in drug reven, vedno bo nekdo deležen več spolnosti in drugi manj."