Kamor pridejo Škoti, pridejo tudi kilti in z njimi radovedno (žensko) vprašanje, kaj skrivajo spodaj. Foto: EPA
Kamor pridejo Škoti, pridejo tudi kilti in z njimi radovedno (žensko) vprašanje, kaj skrivajo spodaj. Foto: EPA
David Coulthard
David Coulthard je eden največjih navdušencev nad kiltom. Foto: EPA

Tradicionalno krilo s karirastim vzorcem običajno rdeče, modre in zelene barve, ki je spodaj nagubano, na levi strani pasa pa speto z veliko zaponko, je slavo Škotske poneslo v svet. A prav vedno, ko se Škot v kiltu pojavi kje po svetu, sledi tisto neizogibno vprašanje: "Ali pod krilom nosiš kaj?"

"To so neumnosti"
Zdaj se je oglasil predsednik škotske organizacije, ki skrbi za ugled in promocijo tartana, znamenitega karirastega volnenega blaga, in jasno zatrdil: kilt potrebuje spodnje perilo! Brian Wilton namreč meni, da je upiranju nošenju spodnjic pod krilom "otročja in nehigienska razvada", ki kaže na nespodobnost.

"Vse moške, ki oblečejo kilt, bi moral voditi zdrav razum, da k njemu sodijo tudi spodnjice. Idejo, da nisi pravi Škot, če se pod kiltom ne sprehajaš gol, bi morali takoj vreči v smetnjak, podobno kot domislico, da nisi pravi Škot, če ne soliš ovsene kaše. To so neumnosti, ne razumem, kako jim ljudje lahko verjamejo. To, da prebivalci Škotskega višavja pred iznajdbo kratkih spodnjic, kot jih poznamo danes, niso nosili spodnjega perila, še ne pomeni, da mora to veljati tudi v 21. stoletju."

Dodal je, da mora biti vedenje moškega povsem enako, če ima oblečen kilt ali hlače - torej brez spodnjega perila nikamor! Poleg tega trdi, da se v nasprotnem primeru kilti precej umažejo. "Raje ne vprašajte čistilnic, kakšne težave so imele s čiščenjem kiltov, katerih lastnik se je odločil 'izpustiti' spodnjice. Poznam nekaj prav grozljivih zgodbic," je dejal Wilton.

Coulthard se ne da
Njegove besede pa pri številnih Škotih niso naletele na odobravanje. Takoj se je oglasil nekdanji dirkač formule ena, 39-letni David Coulthard, ki prihaja iz kraja Twynholm. Dejal je: "Kilti izvirajo iz preteklosti, tako kot tradicija, da se pod njimi ne nosi ničesar. Ponosen sem, da sem pravi Škot. Tradiciji se ne smemo kar tako odpovedati. Sam imam doma pet kiltov, pred desetimi leti sem prijavil celo svojega, kilt Coulthard, saj je to na žalost angleški priimek. Od malih nog nosim kilte, pod njimi pa nimam ničesar. V tem ni nič otročjega!"

Izdelovalec kiltov Ian Chisholm je pojasnil, da je bila odsotnost perila pod kiltom nekdaj pogoj škotske vojske: "Napačno je trditi, da je to nehigiensko, saj je to zelo zdrava navada. Svojim kupcem vedno rečem, naj ne nosijo perila, če 'tam spodaj' vse deluje, kot bi moralo."

Da se Škoti okoli tega vprašanja res ne morejo zediniti, pa dokazujejo primeri teniškega igralca Andyja Murrayja, igralca Ewana McGregorja in samooklicanega 'pravega Škota' Seana Conneryja, ki vsi trdijo, da si ne predstavljajo, da bi na ulico stopili le v kiltu brez spodnjic.