Donald Trump ima dolgo zgodovino z revijo Time, s katero se je že večkrat zapletel v spor. Foto: Reuters
Donald Trump ima dolgo zgodovino z revijo Time, s katero se je že večkrat zapletel v spor. Foto: Reuters
Lani je revija Time za osebnost leta prvič razglasila Trumpa. Foto: EPA

"Iz revije Time so klicali, da bi mi povedali, da bom 'verjetno' imenovan za osebnost leta, tako kot lani, vendar bi moral pristati na intervju in obsežno fotografiranje," je Trump zapisal na Twitterju. "Dejal sem, da 'verjetno' ni dovolj dobro, in se nazivu odpovedal. Vseeno hvala!"

Iz revije so odgovorili, da si Trump narobe predstavlja, kako izbirajo osebnost leta. Dodali so, da ne komentirajo svojega izbora do objave, ki bo 6. decembra.

Predsedniku je že pred tem na Twitterju odgovoril tudi MSNBC-jev politični analitik Richard Stengel in nekdanji urednik Tima: "Žal vam moram sporočiti, da 'verjetno' pomeni, da NISTE osebnost leta. Samo fotografiranje so želeli. Ampak prepričan sem, da imate še vedno tisto lažno Timovo naslovnico nekje na zalogi."

Lažne naslovnice
Time je junija od Trumpa zahteval, naj umakne več lažnih naslovnic revije z njegovo fotografijo, ki so bile razobešene po vsaj petih Trumpovih zasebnih klubih in golfiščih, vključno z Mar-a-Lagom. Trump je tudi trdil, da ima v lasti rekord, kolikokrat se je pojavil na naslovnici slovite revije, kar prav tako ni res.

Je pa Trump v preteklosti hlepel po nazivu osebnosti leta. Leta 2015 je tako vztrajal, da bi ga moral prejeti on in ne nemška kanclerka Angela Merkel. "Sem vam rekel, da me revija Time ne bi nikoli izbrala za osebnost leta, čeprav sem bil velik favorit. Izbrali so osebo, ki uničuje Nemčijo," je tvitnil decembra 2015.

Ne nujno častni naslov
Svoj trenutek slave je 71-letni nekdanji nepremičninski magnat dočakal lani, ko ga je Time zaradi njegovega vpliva na ameriško družbo le izbral za osebnost leta - in to še preden je po presenetljivi zmagi na novembrskih volitvah prevzel predsedniški položaj. A tudi takrat ni bil povsem srečen - dejal je namreč, da bi bil raje kot za osebnost leta oklican za "moža leta" in trdil, da je revija spremenila naziv, da bi bila bolj politično korektna.

Naziv osebnost leta sicer ni nujno časten - revija Time ga podeli osebi, ki je najbolj zaznamovala novice v preteklem letu. Leta 1938 ga je na primer prejel nacistični diktator Adolf Hitler, sovjetski voditelj Stalin pa dvakrat, leta 1939 in 1942.