Previdno! Ogenj je lahko tudi nevaren, opozarjajo gasilci. Foto: Lucija Podbrežnik
Previdno! Ogenj je lahko tudi nevaren, opozarjajo gasilci. Foto: Lucija Podbrežnik

Organizatorji (ponekod so to sindikalne organizacije, drugod vaške oz. mestne skupnosti, spet drugje pa jih pripravijo gostilničarji ali drugi ponudniki hrane in pijače) številnih kresovanj ob samem prižigu ognja pripravljajo tudi glasbene programe in zagotavljajo, da bo poskrbljeno tudi za želodčke. Ponekod bodo priložnost povedati nekaj besed dobili tudi sindikalni predstavniki, čeprav so tovrstni nagovori načeloma "rezervirani" za prvomajska praznovanja.

Med najbolj znanimi prizorišči kresovanj so tradicionalni Rožnik nad Ljubljano, Jošt nad Kranjem, Smuk nad Semičem, Javorovica pri Šentjerneju in Snežni stadion pod Pohorjem v Mariboru.

Kresovali bodo tudi v Rušah, kjer so pred leti pripravili najobsežnejši kres na svetu, pa tudi v Boštanju (občina Sevnica), kjer se lahko pohvalijo s svetovnim rekordom, saj so leta 2007 postavili najvišji kres na svetu, ki je meril več kot 43 metrov, zanj pa so fantje in dekleta iz tamkajšnjega športno-kulturnega društva porabili več kot tisoč kubičnih metrov lesa.

Seveda pa našteti kraji še zdaleč niso vsa prizorišča kresovanj - ta bodo v skoraj vsakem slovenskem kraju, zato si le izberite "svojega". A ne pozabite na varnost, opozarjajo policisti in gasilci.