Znak ljubezni ali uničevanje kulturne dediščine? Mnenja so različna. Foto: EPA
Znak ljubezni ali uničevanje kulturne dediščine? Mnenja so različna. Foto: EPA
Oblasti občasno ključavnice odstranjujejo, a se takoj pojavijo nove. Foto: Reuters

Most za pešce čez reko Seno, s katerega se ponuja eden najlepših razgledov na francosko prestolnico, je zaslovel po vsem svetu zaradi ključavnic, ki jih zaljubljenci priklenejo na ograjo, nanje napišejo svoje ime ali začetnice, ključ pa odvržejo v reko.

A potem ko je lani pod težo ključavnic popustil del ograje (na srečo se pri tem ni nihče poškodoval), so se pariške oblasti odločile, da bodo naredile konec uničevanju kulturne dediščine in ogrožanju varnosti obiskovalcev.

"To je za most prava katastrofa. Moramo ohraniti svojo dediščino," je dejala predstavnica mestne hiše Barbara Atlan. Oblasti se ne bojijo zgolj za pešce na mostu, ampak tudi za tiste, ki plujejo pod njim na slovitih turističnih ladjicah, imenovanih bateaux mouches.

Od Pariza do Ljubljane
"Odstranili bomo več kot milijon ključavnic, ki skupaj tehtajo 45 ton," je sporočil pariški podžupan Bruno Julliard. Za primerjavo: 45 ton pomeni štirikrat večjo obremenitev, kot je za dotični most dovoljena. Kot je dodal Julliard, bodo lesene in mrežaste ograje najprej zamenjali z deli različnih umetnikov, jeseni pa bodo namestili steklene plošče.

Prve ključavnice so se na mostu pojavile leta 2008. Danes je z njimi prekrita celotna ograja mostu v dolžini 150 metrov, ključavnice so se hitro začele pojavljati tudi na drugih mostovih po francoski prestolnici, navada pa je skupaj z vzponom na Eifflov stolp in sprehodom po Elizejskih poljanah postala skorajda obvezna za vsakega turista v Parizu.

Oblasti sicer občasno odstranjujejo ključavnice na najbolj kritičnih mestih, a se že v nekaj dneh pojavijo nove.

Fenomen obešanja ključavnic se je razširil tudi v številna druga mesta po svetu - v Ljubljani je med zaljubljenci najbolj priljubljen Mesarski most čez Ljubljanico.