Toše je umrl v prometni nesreči na poti v Zagreb 16. oktobra leta 2007. Foto: EPA
Toše je umrl v prometni nesreči na poti v Zagreb 16. oktobra leta 2007. Foto: EPA

"V eni izmed molitev v svetem hramu sem občutil Tošejevo duhovno prisotnost in v istem trenutku me je presunila misel, da ga moram upodobiti," je pojasnil vsestranski umetnik s srbskim rojstnim listom. Tono težak spomenik pevca je Staparac naredil iz modeliranega betona, ki se ga lahko prekrije z bronasto barvo. Staparac je prepričan, da si je Proeski zaslužil spomenik. "Če je kdo imel nasmeh angela in pogled poln nežnosti in ljubezni, je to bil Toše," je razložil umetnik.

"Tošejeva lepota je ogromna," je povedal umetnik, ki je upodobil tudi filmski lik Silvestra Stallona, boksarja Rockyja Balboo. Z brezplačno izdelavo je umetnik poskrbel tudi za dobro reklamo za srbsko mesto Žitište, kjer kip stoji.

Še vedno pa se ne ve, kje bo stal kip Proeskega. Zanj naj bi bilo zainteresiranih kar nekaj mest nekdanje Jugoslavije. Medtem ko kip še ni našel svojega mest, pa vsestranski umetnik že snuje nov kip, v katerem bo skušal v kamneno skulpturo ujeti veličino legendarnega boksarja Mohameda Alija.

K. K.