Joan Baez danes živi s svojo mamo v Woodsidu v Kaliforniji. Foto: EPA
Joan Baez danes živi s svojo mamo v Woodsidu v Kaliforniji. Foto: EPA
Z Bobom Dylanom ju povezuje močna vez. Foto: EPA
Z Bobom Dylanom pred enim izmed številnih protestov, ki sta se jih udeležila v 60. letih.

nepravičnostjo družbe, praznuje 70. rojstni dan.

Joan Chandos Baez se je rodila na Staten Islandu v New Yorku očetu Mehičanu in materi Irki. V mladosti je z očetom zdravnikom veliko potovala po ZDA in spoznavala življenje v različnih okoljih.
Folkpevka, ki jo odlikujeta čist vokal in edinstven sopran, je v ZDA izdala več kot 40 albumov. V 60. letih je veljala za muzo "flower-power" generacije. Bila je ena izmed zvezd festivala Woodstock, na katerem je odpela tri pesmi.
Baezovo tudi neločljivo povezujemo z Bobom Dylanom, saj je pomagala popeljati njegove pesmi v javnost, še danes pa na vsakem koncertu odpoje del njegovega materiala. S slovitim pevcem se je spoznala leta 1961 v newyorškem Greenwich Villageu. Sprva je njega bolj zanimala Joanina mlajša sestra Mimi, a tudi s pomočjo medijskega prahu, ki se je dvigal okoli Dylana in Baezove, je njuno prijateljstvo nazadnje preraslo v nekaj več. Pogosto sta skupaj nastopala - tudi ko je v zvezi že škripalo. Dokončno sta se razšla leta 1967.

Socialna problematika v ospredju
Značilno za njena besedila je, da izražajo socialno problematiko. Baezova se je namreč ves čas zavzemala za človekove pravice. Sodelovala je tudi v akcijah proti jedrskemu orožju, jedrski energiji in onesnaževanju okolja.
V začetku 60. let prejšnjega stoletja je postala najbolj znan glas ameriškega gibanja za državljanske pravice in protestnikov proti vojni v Vietnamu. V znamenitem pohodu na Washington leta 1963 je korakala ob Martinu Luthru Kingu, leta 1979 je ustanovila organizacijo za človekove pravice, leta 1989 je podprla žametno revolucijo v Pragi.
Pisala za zvezde
Poleg drugih odmevnih uspešnic, ki so bile socialno obarvane, sta bila "Diamonds & Rust" in "The Night They Drove Old Dixie Down" dve izmed bolj znanih uspešnic 70. let.
Njene pesmi so prežete z različnimi zvrstmi, od rocka, popa, countryja in folka. Joan Baez ni znana le po pisanju in odlični izvedbi svojih pesmi, ampak tudi po pisanju besedil za druge glasbenike - skupino The Beatles, Jacksona Browna, Paula Simona, skupino The Rolling Stones ter mnoge druge.
V Sloveniji je nazadnje gostovala konec marca 2007 v Ljubljani.