Gary Barlow in Andrew Lloyd Webber bosta napisala himno kraljičinega diamantnega jubileja. Foto: EPA
Gary Barlow in Andrew Lloyd Webber bosta napisala himno kraljičinega diamantnega jubileja. Foto: EPA
Princa William in Harry
V pripravo koncerta ob kraljičini 60-letnici vladanja sta se vključila tudi njena vnuka William in Harry. Foto: EPA

Velika Britanija namerava 60-letnico vladanja kraljice Elizabete II. praznovati res v velikem slogu. Eden izmed vrhuncev dogajanja bo veliki koncert pred Buckinghamsko palačo, ki bo 4. junija, na katerem bosta posebno himno, napisano za praznovanje kraljičine diamantne obletnice, predstavila član zasedbe Take That Gary Barlow in angleški skladatelj, znan po svojih številnih uspešnih muzikalih, Andrew Lloyd Webber.

Barlow bo besedilo za skladbo pisal tako, da bo potoval po svetu (oz. po državah Commonwealtha), se pogovarjal z nekdanjimi in zdajšnjimi kraljičinimi "podaniki" in tako poskušal občutiti, kaj vse jim Elizabeta II. pomeni oz. predstavlja. "To bo verjetno največji glasbeni izziv moje kariere," priznava član priljubljene zasedbe Take That in dodaja: "Vendar se tega izjemno veselim in sem vesel, da bom lahko pri projektu sodeloval."

Nastajanje pesmi tudi v dokumentarcu
Nastajanje himne bodo posnele tudi televizijske kamere, pri BBC-ju pa bodo nato vse skupaj združili v enourni dokumentarec, sta v petek med gostovanjem v jutranji oddaji 2. programa BBC-jevega radia v pogovoru z voditeljem Chrisom Evansom razkrila Barlow in Lloyd Webber.

Na koncertu, ki si ga bo v živo sicer lahko ogledalo le 20.000 ljudi, bodo poleg osrednjega zvezdnika Paula McCartneyja (mimogrede, tudi njegova izvirna zasedba, The Beatles, letos praznuje jubilej, 50-letnico od prvega nastopa) nastopili še Elton John, Shirley Bassey, Annie Lennox, Tom Jones in Cliff Richard, sodelovanju pa so se odpovedali člani zasedbe Queen.

Pri novačenju sodelujočih pomagata tudi princa
Barlow, ki je vpet tudi v organizacijo koncerta, je prepričan, da bo dogodek res veličasten, v pogovoru za BBC pa je pred tedni razkril, da sta mu v veliko pomoč pri iskanju nastopajočih glasbenikov tudi kraljičina vnuka, princa William in Harry. "K sodelovanju sta pritegnila kar nekaj umetnikov, za katerimi sem jaz tekal po svetu in jih poskušal ujeti in prepričati," je dejal za BBC.

Kot omenjeno, si bo prireditev v živo poleg povabljencev lahko ogledalo tudi nekaj tisoč "navadnih smrtnikov", a bodo za to poleg denarja za vstopnico potrebovali tudi nekaj sreče - vstopnice bodo namreč izžrebali, do zdaj pa je za nakup zaprosilo že več kot milijon ljudi, poroča revija Hello.