Devetletna Shiloh gre po meterinih stopinjah, saj se zelo zanima za begunsko problematiko. Foto: AP
Devetletna Shiloh gre po meterinih stopinjah, saj se zelo zanima za begunsko problematiko. Foto: AP
Angelina s hčerko na Bližnji vzhod

Hollywoodska zvezdnica, znana po svoji dobrodelni angažiranosti, je povedala, da jo je devetletna Shiloh že večkrat prosila, ali bi lahko z njo odšla na misijo v tujino in spoznala begunce, o usodi katerih ji sama tako pogosto pripoveduje. Tokrat je Angie uslišala hčerkino prošnjo in jo odpeljala s seboj na Bližnji vzhod.

Najprej sta se ustavili v Libanonu, kjer se je Shiloh družila z 12-letno sirsko deklico Halo, s katero se je Joliejeva zbližala ob lanskem obisku. "Odkar je slišala za Halo, me je priganjala, kdaj jo bo tudi ona spoznala ter njene brate in sestre," je v smehu pripovedovala Angelina.

Mati in hči sta se nato odpravili na jugovzhod Turčije, kjer ju je med nakupovanjem v trgovinah priseljencev spremljala množica, Angelina pa je nato obiskala tudi begunsko taborišče v mestu Mardin, kjer je začasno nastanjenih na tisoče Sircev.

MMC se je begunski problematiki obsežno posvetil že v petek.

Vse prispevke si lahko preberete tukaj.


Na svetu kar 60 milijonov beguncev

Danes zaznamujemo svetovni dan beguncev, dan vseh tistih, ki so bili zaradi vojn, nasilja ali kršenja človekovih pravic pregnani s svojih domov. Lani je bilo po vsem svetu takih ljudi kar 60 milijonov.

Vsak 122. človek na svetu je danes begunec, notranje razseljena oseba ali prosilec za azil. Po podatkih Visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) je število tistih, ki so bili zaradi preganjanja, vojn, nasilja ali kršenja človekovih pravic pregnani s svojih domov, konec lanskega leta doseglo 59,9 milijona. Med njimi je kar 19,5 milijona beguncev, več kot polovica vseh beguncev pa je otrok.

Angelina s hčerko na Bližnji vzhod