Lauren Grahan in njena televizijska hči, Alexis Bledel, na festivalu v Austinu. Foto: Instagram
Lauren Grahan in njena televizijska hči, Alexis Bledel, na festivalu v Austinu. Foto: Instagram
Izvirna postava serije, ki je pred TV-zaslone prikovala tudi Slovence. Foto: WB
Vsi trije Roryjini izbranci – Matt Czurchy (Logan), Jared Padalecki (Dean) in Milo Ventimiglia (Jess). Foto: Instagram
Po osmih letih ponovno skupaj - Scott Patterson (Luke), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Lauren Graham (Lorelai Gilmore), Alexis Bledel (Rory Gilmore) in scenaristka Amy Sherman-Pallaldino. Foto: Reuters
Pogovor z ustvarjalci in zasedbo serije je bil povsem razprodan. Foto: Reuters

malo (fiktivno) ameriško mestece več.

Stars Hollow je bila v resnici le prepričljiva kulisa v losangeleških studiih, a na malih zaslonih je služila kot prizorišče idiličnega mesteca v Novi Angliji, kjer ti soseda pred vrata dostavi sveže
pečeno jabolčno pito, postavni lastnik krajevne obedovalnice ti ponudi ramo za zjokat, celotna mala skupnost pa kot da bi hotela utelesiti tisti rek, da "rabiš vas, da vzgojiš otroka".

Gilmorice sta bili sicer daleč stran od tipične mame in hčerke – Lorelai (Lauren Graham) je bila "svobodni duh", uporniška, precej manj zrela od Rory (Alexis Bledel), odličnjakinje, ki se je zdela pogosto preresna, prestroga in preveč pridna za svoja leta. A njuna dinamika je bila tisto, kar je poganjalo serijo, pod katero se je v večji meri podpisala Amy Sherman-Palladino, ki je spretno izkoristila karizmo in čebljavost Grahamove. Prav zgoščeni, hitri in dinamični dialogi so bili tisto, kar so dajali Gilmoricam svojevrsten pečat. Če so ostale serije s 45-minutnimi deli porabile do največ 50 strani scenarija, so jih Gilmorice okoli 70. Lorelai je pač govorila. Veliko.

Luke in Lorelai
Tudi zato je tako dobro funkcionirala njena naveza z Lukom (Scott Patterson), čemernim in zadržanim lastnikom obedovalnice, ki je predstavljal antipol Lorelai. Kemija med igralcema je bila tako otipljiva, da so si ustvarjalci lahko privoščili navezo Luke-Lorelai raztegniti in nategniti na več sezon, ne da bi s tem izgubili gledalce, ki so čakali na romantični "happy end" za glavna junaka. Zanimivo je, da se v resnici Patterson in Grahamova sploh nista razumela.

Serija Gilmore Girls se nikdar ni pretvarjala za kaj več, kot je bila – všečna TV-zabava. Je pa vsaj šest sezon to počela zelo dobro – na koncu, v sedmi sezoni, pa je z zamenjavo ustvarjalne ekipe zalet precej popustil in finale je – kot se tako rado zgodi – mnoge pustil razočarane.

Serija sicer nikdar ni bila najbolj gledana, niti ni pobirala vidnejših nagrad, je pa njen status počasi rasel, v zadnjih letih pa si je z izdajo na DVD-jih in Netflixu pridobila povsem novo generacijo oboževalcev.

Ponovno skupaj – v Teksasu
Osem let kasneje se je ekipa ponovno zbrala, na priložnostnem srečanju na ATX TV Festivalu v teksaškem Austinu, ki se ga je udeležila večina od izvirne igralske zasedbe, producenti in scenaristi serije, ki se je na TV-mreži WB vrtela med letoma 2000 in 2007. Novinarje in udeležence festivala je na povsem razprodanem pogovoru najbolj zanimalo predvsem to, ali se po vzoru od mrtvo obujenih Twin Peaksa, Nore hiše in Dosjejev X obeta morebitna oživitev serije. Če ne drugega, vsaj v obliki filma.

A čeprav Patterson zelo navija za filmsko različico serije, je Sherman-Palladinova upe oboževalcev naglo pokopala: "Žal mi je, trenutno nimamo ničesar takega v delu." Je pa scenaristka vseeno pustila odprte možnosti, rekoč, da se vsi zelo dobro razumejo in da če se kdaj vseeno odločijo za film Gilmore Girls, zagotavlja, da ga bodo posneli tako, da bodo vsi zadovoljni.
Ne Sherman-Palladinova, ki jo je WB po šesti sezoni odpustil, ne igralska zasedba namreč ne skrivajo, da je zadnja sezona serijo vsem pokvarila. "Vse bi se moralo poklopiti in vse bi moralo biti ravno prav – pravi format, pravi tajming, pravi način. Serijo bi morali počastiti na točno določen način in mislim, da bi potem celotna ekipa takoj poskočila in bila za."

Za vprašanji o oživitvi serije so bila druga najpogostejša tista o zvezah med liki v seriji, pa kaj bi protagonisti počeli danes in kateri so bili najljubši trenutki serije za ustvarjalce same. Da so Gilmore Girls pustile kar močan pečat v popovski kulturi, so dokazovali oboževalci s plazom citatov iz serije, ki se jih ni spomnila niti igralska zasedba.

Kje so danes?
In čeprav se je srečanja udeležila skoraj polna postava igralske zasedbe – vključno z vsemi tremi Roryjinimi srčnimi izbranci – Deanom (Jared Padalecki), Loganom (Matt Czurchy) in nepozabnim "porednim fantom" Jessom (Milo Ventimiglia) –, pa so trije člani opazno manjkali.
Na prvem mestu je tu Melissa McCarthy, ki je v seriji igrala Lorelaiino najboljšo prijateljico Sookie. Sherman-Palladinova je razkrila, da je morala kar precej prepričevati studio, da so se odločili za takrat neznano McCarthyjevo, ki je po koncu serije postala velika zvezda komedije in bila celo nominirana za oskarja. Drugi manjkajoči, Sean Gunn (Kirk), v tujini snema film, Edward Herrmann pa je žal že pokojni. Herrmann, veteranski igralec in znan TV-obraz, je v seriji igral Lorelaiinega očeta Richarda Gilmora, umrl pa je lani na silvestrovo. Njemu v čast so organizatorji na oder postavili prazen stol in zavrteli kolaž njegovih najmarkantnejših prizorov v seriji.

In s čim so bili zaposleni protagonisti serije v zadnjih osmih letih? Večinoma jim ni šlo slabo. Danes 48-letna Grahamova je do nedavnega igrala v uspešni seriji Parenthood, zasebno pa je v zvezi s soigralcem Petrom Krausejem, ki se ga spomnimo iz serije Pod rušo, 33-letna Bledelova je med drugim gostovala v seriji Oglaševalci, kjer je spoznala svojega sedanjega soproga, igralca Vincenta Kartheiserja, 32-letni Padalecki je zvezdnik serije Nadnaravno, 38-letni Czurchy zvezdnik serije Dobra žena, 37-letni Ventimiglia pa je igral v seriji Heroji.