Gulnara Karimova - še nedavno (ponekod) oboževana. Foto: EPA
Gulnara Karimova - še nedavno (ponekod) oboževana. Foto: EPA
Islam Karimov
76-letni Islam Karimov je menda precej bolan - muči ga huda sladkorna bolezen -, zato se je že vnel boj za njegovo nasledstvo. Foto: EPA
Gulnara Karimova
Zadnja leta se Karimova ukvarja s praktično vsem. Foto: EPA
Islam Karimov, Vladimir Putin
Islam Karimov in Vladimir Putin - pred leti oba agenta KGB-ja, zdaj vodita vsak svojo državo. Foto: EPA
Uzbekistan
Uzbekistan velja za eno najbolj represivnih držav na svetu. Foto: EPA

Hčerka uzbekistanskega avtokratskega voditelja Islama Karimova, ki je oblast v tej srednjeazijski republiki prevzel po razpadu Sovjetske zveze leta 1990, sovraži to oznako. Zase pravi, da je samostojna oseba, ki ima ime: Gulnara. Ali, če želite, Googoosha, kot je njeno umetniško ime, s katerim se predstavlja na glasbenem prizorišču. Ali GULI, kot je poimenovala svojo modno znamko.

41-letnica je še pred kakšnim letom živela sanjsko življenje ambasadorke Uzbekistana pri Združenih narodih, z diplomatsko imuniteto in praktično neomejenim zasebnim proračunom. V prostem času se je posvečala modnemu oblikovanju za že omenjeno modno znamko, kdaj pa kdaj je kaj zapela (kot Googoosha je v Taškentu postala prava popzvezdnica), (po lastnih trditvah) pisala poezijo, širila svoj poslovni imperij (med drugim ima tudi svojo znamko kozmetike in nakita), vodila več dobrodelnih skladov in se pripravljala, da na prihajajočih volitvah na čelu Uzbekistana nasledi očeta.

Lani poleti pa se je njena skrbno pripravljena karierna pot, ki se je menda začela s študijem na Harvardu, začela sesuvati sama vase. Po očitkih iz domovine oz. bližnje družine, da se preveč izpostavlja in da v tujini škoduje ugledu Taškenta, so jo odpoklicali z mesta odposlanke pri ZN-u. Iz Ženeve se je morala vrniti domov. A to je bil šele prvi udarec. Malo pozneje so njenega tesnega sodelavca s pojasnilom, da ga sumijo korupcije, pridržali.

Njenega ugleda ni izboljšalo niti Wikileaksovo razkritje diplomatskih depeš iz leta 2005, v katerih so jo domači in tuji diplomati označevali za "najbolj osovraženega človeka v Uzbekistanu" in "roparsko baronico".

"Sorodniki jo sovražijo"
A prave razsežnosti družinskega spora (ali bolje rečeno boja za oblast) so se pokazale septembra, ko je Gulnarina mlajša sestra Lola Karimova Tiljajeva (ki tudi sama živi v večmilijonov evrov vredni graščini v Ženevi, podobno domovanje pa ima tudi v losangeleški soseski Beverly Hills), sicer uzbekistanska predstavnica pri Unescu, v pogovoru za BBC razkrila, da s sestro že več kot desetletje ni spregovorila niti besede, da jo vsi v družini sovražijo, da je nihče ne vidi na očetovem stolčku in da v domači politiki nima prihodnosti.

Vnel se je srdit spletni prepir, večinoma omejen na omrežja Twitter, Instagram in Facebook, v katerem je Gulnara svojo sestro in mater med drugim obtoževala čarovništva, nekaj dni pozneje pa še zapisala: "En del naše družine gradi (naš oče), ampak drugi pa vse uničuje in prijateljuje s čarovniki."

Očetu popustili živci
Po nekaj mesecih brez večjih škandalov je pred slabim tednom poznavalce Uzbekistana presenetil zapis nekega neimenovanega nekdanjega predsednikovega tesnega sodelavca, ki pa je zaradi Karimovih metod prebegnil in se zdaj skriva nekje na zahodu. Med drugim je razkril, da je s svojimi izbruhi Gulnara javno osmešila vodjo nacionalne varnostne agencije, kar naj bi njenega očeta tako razburilo, da jo je udaril, v omenjenega vodjo varnostnih sil pa vrgel pepelnik.

Sledil je eden njenih najostrejših zapisov na družbenih omrežjih, ko je svojega očeta primerjala s sovjetskim diktatorjem Josipom Stalinom: "Tovariš Stalin je bil in še vedno obstaja ... In on je moj oče! In bo ostal, dokler ne umrem." Le dva dni pozneje je Karimova zatrjevala, da nanjo doma prežijo atentatorji. "Hoteli so me zastrupiti, težke kovine, kot je živo srebro ... Po Božji volji me niso spravili na tla, čeprav se še vedno zdravim," je zapisala v polomljeni angleščini, ki je tudi njen "zaščitni znak". Mimogrede, BBC-jeva dopisnica Natalia Antelava ob tem kar malce zlobno pripiše, da jo čudi slaba Gulnarina angleščina, saj je vendar študirala na Harvardu. Od diplomantke te prestižne ameriške fakultete pa je, pravi, pričakovala več.

Prejela podkupnino iz Švedske?
V vmesnem času je izbruhnil škandal s podkupovanjem. Že leta 2012 so švedski novinarji razkrili, kako je tamkajšnji telekomunikacijski operater TeliaSonera za to, da je prišel na hitrorastoči uzbekistanski trg mobilne telefonije, nekomu v uzbekistanskem političnem vrhu nakazal kar 300 milijonov dolarjev podkupnine. Sled je vodila do podjetja v Gibraltarju, katerega edina lastnica je Gulnarina osebna pomočnica.

Zaradi zelo obsežne preiskave, ki obsega 10 evropskih držav, bodo švedski postopki dolgotrajni. A medtem so se nad Karimovo zgrnili še temnejši oblaki. V začetku marca je namreč švicarsko tožilstvo sporočilo, da je začelo preiskavo zoper 41-letnico, saj jo sumijo pranja denarja. Ker preiskava še poteka, so razkrili le, da je povezana s poslovnimi praksami nekega švedskega telekomunikacijskega podjetja, preiskava pa je ob Karimovi usmerjena še na štiri njene sodelavce.

Zaradi postopka so ji zamrrznili vse premoženje, ki ga ima v Švici - okoli 800 milijonov švicarskih frankov.

Izginja z medijskega zemljevida
V domovini so skoraj sočasno nenadoma ugasnile štiri televizijske postaje, za katere poznavalci trdijo, da jih iz ozadja vodi ravno Karimova, vsi računi njene korporacije so zamrznjeni, prej strastna uporabnica Twitterja in Instagrama pa že nekaj tednov na spletu bolj ali manj "molči".

Do ponedeljka, ko je dopisnica BBC-ja Natalia Antelava razkrila, da je dobila od Karimove na roke napisano pismo, v katerem trdi, da jo zadržujejo v hišnem zaporu in mučijo: "Ves čas sem pod hudim psiholoških pritiskom. Pretepli so me. Tako zelo, da lahko preštejete modrice na mojih rokah." Dodala je, da je verjela v pravičnost uzbekistanskega prava, a se je motila.

Koliko je resnice na tem, je težko presoditi, a za BBC je neki njen nekdanji sodelavec (ki ni želel biti imenovan, saj se boji morebitnih posledic) zatrdili, da gre le za "poskus političnega preživetja". Številni ji očitno vseeno verjamejo, saj se je na spletu že pojavilo več skupin, ki zahtevajo njeno osvoboditev. A nekaj je gotovo - Karimova je s prestola uzbekistanske vsestranske princeske za vedno padla.