Karimova je doktorica političnih ved, profesorica, veleposlanica Uzbekistana pri Združenih narodih v Ženevi, pevka in modna oblikovalka. Foto: EPA
Karimova je doktorica političnih ved, profesorica, veleposlanica Uzbekistana pri Združenih narodih v Ženevi, pevka in modna oblikovalka. Foto: EPA

41-letna Karimova živi v izobilju ob Ženevskem jezeru in opravlja delo uzbekistanske predstavnice v tamkajšnjem uradu Združenih narodov. V njeno vilo se je na skrivaj prebil Sefer Bekjan, izgnani 53-letni uzbeški oporečnik, ki naj bi mu ključe dala ena izmed gospodinj, tako da se je en teden lahko sprehajal po stanovanju. Zdaj trdi, da so nekateri okrasni predmeti v vili Karimove ukradeni in da gre za umetnine velike vrednosti.

Med stvarmi, ki jih je Bekjan fotografiral, so srebrn in zlat nakit, ročno tkane orientalske preproge, srebrn mercedes in črn bentley ter Koran iz 18. stoletja, ki je okrašen z dragulji. Poleg tega trdi, da je odkril več kot 60 muzejskih predmetov, med katerimi so tudi slike priznanih uzbeških slikarjev, poroča Telegraph.

Opozicijski Radio Ozodlik je pridobil izjavo uglednega uradnika na tamkajšnjem ministrstvu za kulturo, ki je potrdil, da so izvirne slike iz državnih zbirk izginile "zaradi pritiska Ope". Opa je uzbeška beseda za "veliko sestro", kot je med sonarodnjaki razširjen vzdevek Karimove.

Razkol v družini
Karimova, ločena mati dveh otrok, je dolgo veljala za najverjetnejšo naslednico svojega 75-letnega očeta na čelu države, a se je proti njej zarotila kar lastna družina. Kot modna oblikovalka, diplomatka, poppevka in poslovna ženska je uživala status ene najvidnejših uzbekistanskih osebnosti, zdaj pa se je znašla v nemilosti lastne matere in sestre, ki ju obtožuje, da jo želita diskreditirati.

Novembra je obtožila neznance, da jo želijo zastrupiti z živim srebrom, državna radio in televizija pa sploh ne poročata več o njej. Nekatere najvidnejše člane režima je obtožila vpletenosti v korupcijo, prepričana pa je tudi, da je Bekjanu ključe njene vile dala obveščevalna agencija, ki naj še bolj očrnila njeno ime.