Predsednik Islam Karimov, ki ga imajo mnogi za diktatorja z vprašljivimi metodami. Foto: Reuters
Predsednik Islam Karimov, ki ga imajo mnogi za diktatorja z vprašljivimi metodami. Foto: Reuters
Uzbekistanska vlada je prepričana, da se da smrtnost novorojenčkov zmanjšati tako, da se pač rodi manj otrok. Foto: Reuters
Pod največjim pritiskom so zlasti ginekologi na uzbekistanskem podeželju. Foto: Reuters
Uzbekistan tujih novinarjev večinoma ne sprejema v državo. Foto: Reuters
V Uzbekistanu je družina velika vrednota. Foto: Reuters
Karimov v zadnjih letih nemoteno sodeluje z Zahodom. Foto: Reuters

BBC poroča o Uzbekistanki, ki se ima za zgubo, ker ne more imeti več otrok. Vedno si je želela štiri otroke - dve hčerki in dva sinova -, toda po rojstvu druge hčerke ni mogla več zanositi. Obiskala je zdravnika, ki ji je povedal, da so jo po zadnjem porodu sterilizirali. Ženska je jokala in spraševala, kako so ji lahko to storili, zdravnik pa ji je odvrnil, da je to v skladu z uzbekistanskimi zakoni.
Sterilizacija uradno sicer ni uzakonjena v Uzbekistanu, državi, kjer je družina definicija osebnega uspeha. Toda po poročanju BBC-ja uzbekistanske oblasti zadnji dve leti vodijo program sterilizacije žensk po vsej državi, pogosto brez privoljenja ali vednosti žensk.

Tuji novinarji v Uzbekistanu niso zaželeni in že samo pogovor s tujim novinarjem te lahko pahne v zapor. Nobena izmed žensk, ki je spregovorila za BBC, ni želela izdati svojega pravega imena, se pa njihove zgodbe ujemajo s pričevanji zdravnikov in medicinskih strokovnjakov po državi. "Vsako leto nam predstavijo načrt. Vsakemu zdravniku povedo, koliko ženskam bo dal kontracepcijo, koliko pa jih bo steriliziral," je povedala ginekologinja iz prestolnice Taškent. "Obstaja kvota. Moja kvota so štiri ženske na mesec."
Večji pritisk na podeželju
Spet drugi viri poročajo, da so pod še posebej velikim pritiskom zdravniki na podeželju države, kjer morajo nekateri ginekologi sterilizirati do osem žensk na teden! "Enkrat ali dvakrat na mesec, včasih pogosteje, pride sestra z lokalne klinike k meni na dom in me skuša spraviti v bolnišnico na operacijo," je povedala mati treh otrok iz Džizaha. Sestra žensko prepričuje, češ da je zdaj zastonj, pozneje pa da bo morala plačati, zato je bolje opraviti zdaj.
Neka druga mati pravi, da je imela po sinovem rojstvu več mesecev hude bolečine in krvavitve. Na ultrazvoku je izvedela, da so ji odstranili maternico. "Rekli so mi: Zakaj pa potrebuješ več otrok? Saj že imaš dva," je povedala.

Po besedah vira z ministrstva za zdravstvo naj bi program sterilizacije zajezil naraščanje prebivalstva, ki trenutno šteje 28 milijonov. Toda nekateri demografi so skeptični in kažejo s prstom na množično priseljevanje v državo po zadnjem popisu leta 1989, ko je bilo Uzbekistancev še 20 milijonov.

Expert Working Group, ena izmed redkih nevladnih organizacij v Uzbekistanu, trdi, da je bilo po vsej državi v zadnjih letih steriliziranih že več 10.000 žensk. Leta 2010 so izvedli sedem mesecev trajajočo raziskavo, v tem času pa zbrali podatke o okoli 80.000 sterilizacijah, a številke se ne da preveriti, saj je bilo veliko postopkov izpeljanih brez vednosti žensk.
Prva poročila iz leta 2005
O prvih primerih prisilne sterilizacije so poročali leta 2005, ko je Gulbahor Turaeva, patologinja v mestu Andidžan, opazila, da v njeno mrtvašnico dostavljajo maternice mladih, zdravih žensk. Potem ko je zbrala dokaze o 200 prisilnih sterilizacijah in izsledila ženske, ki so jim odstranili maternice, je svoje ugotovitve objavila, od vodstva pa zahtevala pojasnilo. Namesto tega so jo odpustili. Leta 2007 so jo aretirali, češ da je tihotapila opozicijsko literaturo v državo.

"Na papirju bi morala biti sterilizacija prostovoljna, a ženskam vbistvu ne dajo izbire," pove neki zdravnik. "Zelo lahko je zmanipulirati žensko, še posebej, če je revna. Lahko ji rečeš, da bo njeno zdravje ogroženo, če bo imela več otrok. Lahko ji rečeš, da je sterilizacija najboljša zanjo. Ali pa jo preprosto operiraš."

Izigravanje statistik
V zadnjih dveh letih se je število carskih rezov dramatično povečalo (nekateri poročajo, da s carskim rezom rodi kar 80 odstkov žensk), kar kirurgom ponuja lahko priložnost sterilizacije.
Več zdravnikov pravi, da prisilna sterilizacija ni le sredstvo za nadzor nad številom prebivalstva, ampak tudi bližnjica za znižanje stopnje smrtnosti mater in novorojenčkov. "Gre za preprosto formulo - manj žensk rodi, manj jih umre," pove neki kirurg. To pa Uzbekistanu pomaga izboljšati njegovo uvrstitev na mednarodni razvrstitvi smrtnosti pri porodu. "Uzbekistan se zdi obseden s številkami in mednarodnimi uvrstitvami," pravi Steve Swerdlow, direktor oddelka za osrednjo Azijo pri organizaciji Human Rights Watch. "Mislim, da je tipično za diktature, da morajo ustvariti narativo, zgrajeno na nečem drugem kot na resnici."
Swerdlow meni, da bi morala mednarodna skupnost storiti več. Do nedavnega je imel Zahod spornega uzbekistanskega predsednika Islama Karimova na "črnem seznamu", v zadnjih letih pa so ZDA in EU sprostile sankcije, vključno s prepovedjo prodaje orožja. Več zahodnih diplomatov je v zadnjih mesecih obiskalo državo, a le malo jih je javno komentiralo uzbekistansko črno statistiko človekovih pravic. "Karimovu je uspelo pri odnosih z Zahodom priti do točke, ko ni več posledic za njegova dejanja in zlorabe človekovih pravic," trdi Swerdlow.

Uzbekistanska vlada je BBC-jevo poročilo o prisilnih sterilizacijah ostro zavrnila, češ da gre za lažniva obrekovanja in da sterilizacijo izvajajo le v redkih primerih, pa še to ob pisnem privoljenju obeh staršev. Ob tem je vlada poudarila še, da je uzbekistanska statistika pri varstvu mater in otrok odlična in da bi jo lahko države po vsem svetu imele za zgled.