Gwyneth je leta 2011 mislila, da jo je zadela kap. 'Neko sončno popoldne spomladi leta 2011 sem pomislila - pa nočem zveneti preveč dramatično - da bom umrla,' je zapisala v knjigi. Zdravniki so ugotovili, da je imela migreno in panični napad. Foto: EPA
Gwyneth je leta 2011 mislila, da jo je zadela kap. 'Neko sončno popoldne spomladi leta 2011 sem pomislila - pa nočem zveneti preveč dramatično - da bom umrla,' je zapisala v knjigi. Zdravniki so ugotovili, da je imela migreno in panični napad. Foto: EPA
Gwyneth Paltrow
Gwyneth je svojo hčer poimenovala - Apple (Jabolko). Je že z imenom začrtala njeno prehrano? Foto: EPA

40-letna igralka je izdala novo knjigo o prehranjevalnih navadah, ki jo je naslovila It's All Good. V njej je celo poglavje posvečeno prehranjevalnim navadam njene družine, ki jo poleg moža Chrisa Martina, sicer pevca britanske skupine Coldplay, sestavljata še osemletna hči Apple in šestletni sin Moses. Gwyneth je zapisala, da je prepričana, da so vsi alergični na gluten, mlečne izdelke in jajca, zato v njihovi kuhinji teh sestavin ni mogoče najti.

"Glutena v naši družini ne prebavljamo"
Gwyneth je sicer znana po tem, da preučuje hrano do onemoglosti in preizkuša različne diete. Pred leti je bila velika zagovornica makrobiotične diete, zato je jedla večinoma le zelenjavo in stročnice ter vsak grižljaj dolgo žvečila v ustih. Nedavno pa je dejala, da vedno, ko sredi dneva začuti lakoto, poseže po vrečki mandljev, namesto da bi si privoščila obilen obrok in pomirila svoj želodec.

V knjigi izraža velik dvom o koristnost žit. "Vsak nutricionist in vsak zdravnik, s katerim sem se kdaj pogovarjala, mi je zatrdil, da je gluten slab za telo. Nekateri ga le ne prenašamo dobro, v najhujšem primeru pa se pojavi tudi alergija nanj. Prepričana sem, da to velja za vse člane moje družine, zato ne jemo testenin, kruha ali predelanih žit, kot je beli riž. Seveda zaradi izogibanja ogljikovim hidratom v želodcu občutimo tisti poseben občutek lakote, a tako je," je dejal plavolasa igralka, ki je bila leta 1999 za vlogo v filmu Zaljubljeni Shakespeare nagrajena z oskarjem. Dodala je še, da meni, da oba otroka pa tudi Chris "ne sprejemata še veliko drugih živil".

S tem škodi otrokoma?
A na te trditve so se odzvali številni strokovnjaki in opozorili, da se Gwyneth obnaša nespametno, še več, da s takšno dieto svojima otrokoma močno škodi. "Na fotografijah sem že videla tako Apple kot Mosesa in oba sta zelo suhljata. Otroci potrebujejo ogljikove hidrate, saj vsebujejo škrob, ki pomaga pri delovanju možganov. Če tega škroba ne dobijo, je ovirana njihova zmožnost mišljenja. To je podobno, kot da otroci pred šolo ne bi imeli zajtrka, saj s tem ne dobijo potrebne energije za učenje in telesno dejavnost," je dejala britanska strokovnjakinja za prehrano Yvonne Wake.

Njena kolegica Carina Norris pa je dejala: "Veliko ljudi kar samih zase določi, da imajo kakšno alergijo ali se odpovejo določeni hrani, da bi izgubili kilogram ali dva. Vse je v glavi - spomnijo se, da neka hrana nanje slabo vpliva in potem se to res začne dogajati. Ne le, da si na tak način močno zapletejo življenje, takšne odločitve ne bi smeli sprejeti brez pogovora z zdravnikom."

40-letnica je sicer tudi velika ljubiteljica soka, narejenega iz zelenega ohrovta, limoninega soka, vode, vitaminov in agave. Trdi, da jo je pitje tega soka, v kombinaciji s 45-minutno vadbo, pripeljalo v najboljšo telesno kondicijo.