Larry King z nepogrešljivo opremo: mikrofonom in naramnicami. Foto: EPA
Larry King z nepogrešljivo opremo: mikrofonom in naramnicami. Foto: EPA
Zanj ni bil nihče prevelik. Foto: EPA
Precej se je govorilo tudi o Kingovem zasebnem življenju - poročen je bil kar osemkrat (dvakrat z isto žensko). Foto: EPA
King je bil simbol televizijske mreže CNN, a v zadnjem času se je boril z nizko gledanostjo. Foto: EPA

Slavni ljudje so radi govorili s 77-letnim Kingom, in to iz preprostega razloga: k njemu si šel za sproščen, lagoden pogovor brez nastavljanja pasti.
"Larryja imam za edinstvenega," je za New York Times povedal Ross Perot, eden izmed številnih Kingovih sogovornikov iz sveta politike. "V nasprotju z drugimi TV-voditelji, ki te bodo prekinili, če jim ne poveš tistega, kar bi radi slišali, vam bo gospod King pustil, da končate, kar razlagate."
S slovesom Larryja Kinga se prav mogoče poslavlja tudi tovrstni format televizijske oddaje. Čeprav se še ne ve, kako bo oddajo vodil Piers Morgan, Kingova zamenjava, je zelo verjetno, da spremembe bodo.
Gost je kralj
In čeprav pravi, da ne obžaluje ničesar, je King pokazal s prstom na "najbolj žalosten del" tega, da zapušča večerno intervjujsko areno, kjer CNN in Kinga pri ratingih prehitevajo oddaje z voditelji, ki zagovarjajo določeno politično stališče. "Če pogledate danes medije, vsi voditelji teh oddaj intervjuvajo sami sebe. Gostje so le orodje za voditelje. Zame pa je bil gost vedno najvažnejši."
V četrtek bo King v svojo oddajo še zadnjič povabil peščico zvezdnikov, ki se radi vračajo v in ki radi povedo, kako cenijo Kingov prepoznaven slog intervjuvanja, slog, ki ga je najbolje povzel komik Bill Maher: "Larry je bil ultimativni minimalist: 'Al Gore, vaše mnenje!'"
A nekateri kritiki so ta minimalistični pristop primerjali s podajami v softballu. Z drugimi besedami in za tiste, ki jim analogije z ameriškimi šport niso domače - King za mnoge z novinarskega vidika ni relevanten, njegova vprašanja pa so pogosto odsevala nepoznavanje, nekompleksnost ali celo nepripravljenost.
King pravi, da so ga kritike vedno bolele. "Ne vem, kakšno je softball vprašanje," je dejal. "Vse, kar vem, je, da nimam ničesar za bregom. Postavljam kratka vprašanja in poslušam odgovor." Mnogi se strinjajo z njim, češ da je prav njegov tip vprašanj tisti, ki pomaga gostom, da se sprostijo in si želijo govoriti.
Vsi imajo radi Larryja
In govorili so. Še tisti, ki navadno prihajajo na intervjuje z zategnjeno "ročno" - politiki, celo predsedniki. King je moderiral tisto slavno debato med Alom Gorom in Rossom Perotom, ki je podrla rekord gledanosti CNN-a. Intervjuval je tudi prav vsakega ameriškega predsednika od Richarda Nixona dalje. George H. W. Bush je priznal, da se počuti "zelo blizu Larryju". Še Vladimir Putin se ni mogel upreti, da ne bi izrazil svojega občudovanja do TV-staroste: "Imamo veliko talentiranih in zanimivih ljudi, a le en je Kralj (King, angl.)."
V zadnjih mesecih, ki so se zdeli kot res dolga poslovilna zabava, se je pred Kingom zvrstila impresivna četica slavnih, od predsednikov (Jimmy Carter in kontroverzni iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad) in zvezdnikov iz sveta šovbiznisa (George Clooney, Stevie Wonder, Jon Stewart, Jeff Bridges) do bolj rumenih gostov (Ricky Martin je povedal, da je gej, Oksana Grigorieva pa je govorila o svojem bivšem, Melu Gibsonu).

En dan Putin, drug dan Snooki
Prav ta raznolikost gostov in tem je vedno čudila in zabavala zunanje opazovalce. "Ni veliko ljudi, ki bi lahko en dan intervjuvali Putina, že naslednji dan pa Snooki (ne ravno visokointeligenčni lik iz resničnostnega šova The Jersey Shore, op. a.)," je dejala voditeljica Katie Couric. Jeffrey Toobin, CNN-ov pravni analitik, je kot najpopolnejšo zgodbo za Kinga označil sojenje O. J. Simpsonu, "ker je združevalo povzdignjeno in nizkotno; imeli ste pomembne teme o pravici in barvi kože, ob tem pa najbolj sluzaste zvezdnike Los Angelesa".

King sam pravi, da brez težav izpostavi nekaj svojih favoritov: kosilo z Nelsonom Mandelo v Južni Afriki in njegov prvi intervju, radijski intervju z Barbro Streisand leta 1963, ko je bila še neznana pevka iz Brooklyna, on pa je že nekaj let delal kot lokalni novinar in radijski intervjuvar na Floridi. "Na koncu intervjuja mi je dejala: Zdaj me še ne poznaš, a nekega dne me boš." Potem je bil tu še Marlon Brando - nepozaben intervju se je končal tako, da je igralec voditelja poljubil na usta. Nepremičninski mogotec Donald Trump pravi: "Larry je bil sposoben iz tebe izvleči več podatkov kot kdor koli drug - in nisi se niti zavedal, da jih daješ."
King priznava, da bo svoje delo pogrešal. A ob tem dodaja: "53 let sem že v tem poslu. To je vse, kar sem kdaj koli želel početi. Imel sem čudovito vožnjo. Nimam nobenih pritožb."