Brata imata težaven odnos že precej časa, leta 2009 pa sta v sklopu festivala nazadnje stala na odru z zasedbo Oasis. Foto: Reuters
Brata imata težaven odnos že precej časa, leta 2009 pa sta v sklopu festivala nazadnje stala na odru z zasedbo Oasis. Foto: Reuters
Oasis
Skupino Oasis je leta 1991 skupaj s Paulom Arthursom, Paulom McGuiganom in Tonyjem McCarollom ustvaril Liam. Nedavno po ustanovitvi se jim je pridružil še Noel, ki je kmalu postal pisec večine skladb. Skozi leta se je skupina precej spreminjala – v končni zasedbi so bili poleg obeh Gallagherjev še kitarist Colin Racher, basist Andy Bell in bobnar Chris Sharrock. Foto: Reuters

Brata Gallagher sta po skoraj desetletju medsebojnih obračunov, ki jih nikakor nista skrivala pred javnostjo, le našla skupni jezik. Roko sprave je ponudil starejši brat, ki je z Liamom vzpostavil stik pred začetkom praznikov.

"Rad bi zaželel vesel božič ekipi NG. Za mano je lepo leto. Hvala za vse. Veselim se že, da vas jutri vidim," je tvitnil Liam. Njuni oboževalci - predvsem pa nostalgiki po dobrih starih časih, ko sta brata polnila dvorane z njuno skupino Oasis, so takoj začeli ugibati, ali kratica NG res opisuje Noela. Liam je nato potrdil veselo novico na Twitterju, ko je zapisal: "On je prvi ponudil roko. Ponovno sva v dobrih odnosih."

Lani je Liam priznal, da pogreša svojega brata in da sovraži nastopati brez njega. "Ne želim ostati solist. Nočem nadaljevati sam - nisem kitarist ali profiliran avtor. Pogrešam brata, kakršen je bil včasih, in pogrešam prepevanje tistih čudovitih skladb, ki sva jih ustvarila," je dejal mlajši izmed bratov Gallagher v pogovoru za revijo Fault.

Le teden dni po tej izjavi je za Sunday Mirror potrdil svoje besede: "Upam, da nama uspe. Ne samo zaradi Oasis, ampak zaradi najine bratske vezi. Kar je dovolj, je dovolj."

Manchestrska zasedba Oasis, ki sta jo ustanovila brata Liam in Noel Gallagher, je zaslovela sredi 90. let prejšnjega stoletja, njihov prelomni album, naslovljen Definitely Maybe, je bil takrat najhitreje prodajani prvenec vseh časov na Otoku, Liam pa je zaradi svojega arogantnega obnašanja in domnevno razuzdanega življenjskega sloga hitro postal stalnica v tabloidih. Njegov odnos do Noela je bil vedno buren, oba skupaj pa sta se zarotila proti rivalski zasedbi Blur (katere vodja je v prvem citatu omenjeni Albarn) in razvila se je prava "britpop bitka".

Leta 2009 so nesoglasja med bratoma dosegla kritično točko in brata Gallagher sta šla vsak svojo pot, Liam je s preostalimi člani Oasis nadaljeval delo v skupini Beady Eye (tudi ta je leta 2014 razpadla), Noel pa je ustanovil zasedbo Noel Gallagher's High Flying Birds.