Lindsey Vonn s Petrom Fillom in vsak s svojim malim smukaškim globusom. Foto: AP
Lindsey Vonn s Petrom Fillom in vsak s svojim malim smukaškim globusom. Foto: AP
Lindsey obdobje pred novo sezono preživlja tudi na rdečih preprogah - na fotografiji s svojo sestro Karin na podelitvi Billboardovih nagrad 22. maja. Foto: AP
Sestri Kildow v zvezdniški družbi Kate Beckinsale in Rebecce Romijn. Foto: Facebook Lindsey Vonn
Vonnova na gala prireditvi Time 100, na kateri so se poklonili stotim najvplivnejšim osebnostim sveta aprila letos. Foto: AP

Kot je razkrila 31-letna ameriška zvezdnica v intervjuju za ESPN, njeni načrti za prihodnost zajemajo še tri sezone na belih strminah, in če prepriča vodilne pri smučarski zvezi (FIS), vsaj en poskus na moški tekmi svetovnega pokala.

"Cilj so definitivno naslednje olimpijske igre v Južni Koreji leta 2018, tako sta to že dve sezoni, ampak res upam na tri sezone in povedala vam bom, zakaj," je povedala kraljica hitrih disciplin v radijskem intervjuju. "Zato, ker bi rada v svoji zadnji sezoni na eni tekmi tekmovala proti moškim."


Lindsey Vonn piše knjigo
Vonnova si premor med sezonama zapolnjuje tudi s pisanjem svoje prve knjige. V knjigi z naslovom Strong Is The New Beautiful (Moč je nova lepota) bo "delila tako svojo osebno zgodbo kot tudi inspiracijske nasvete za navdihovanje in opogumljanje žensk, da bi našle svojo moč", napoveduje založba Harper Collins. "Knjiga je polna vseh strokovnih podatkov in napotkov, ki jih potrebujete, da sklenete prave odločitve za vas, ne glede na to, ali ste športnica, navdušenka nad fitnesom ali pa nekdo, ki upa, da najde pravo pot," pa razlaga Vonnova. "Moja knjiga vas uči, kako postati močna, kako ostati močna in kako sprejeti svojo naravno lepoto. Ta knjiga je popolna družba za kar se da polno življenje." Knjiga bo vsebovala napotke za vadbo, prehrano in bo opremljena s fotografijami Vonnove, izšla pa naj bi oktobra, tik pred uvodno tekmo sezone v Söldnu.

Vonnova je podobno pobudo dala že leta 2012, ko je zaprosila FIS, naj ji dovoli tekmovati na moškem smuku v Lake Louisu. FIS je na to odgovoril z odločnim ne. "Verjetno je tekmovati proti moškim v zadnjih letih postal bolj realističen cilj, a na žalost je FIS dejal, da ženskam ni dovoljeno tekmovati v moškem svetovnem pokalu, kar pa nima ničesar opraviti z varnostjo," je dejala Vonnova takrat. "Gre za to, da sem ženska. Zelo razočarana sem bila nad to odločitvijo in ne bom se nehala truditi. Še naprej si bom prizadevala za to."

FIS je sicer Vonnovi v zameno predlagal, naj organizacijskemu odboru tekme v Lake Louisu pošlje prošnjo, da bi se po progi spustila kot predtekmovalka.

V lovu na Stenmarka
Kljub zavrnitvi pa Vonnova štiri leta pozneje očitno še vedno ni opustila svojih sanj. Že v naslednji sezoni ima možnosti, da dohiti Stenmarkov rekord 86 zmag, zdaj pa bi rada videla, ali se lahko kolegom približa tudi na sami progi. "Trenutno smo v fazi, ko ugotavljamo, kako bi lahko zadevo dosegli. Nedvomno bo težko, z vsemi smučarskimi zvezami in vsem vpletenim, a to je moj cilj ... Upam, da bi v treh letih že lahko ugotovila, kako to doseči, držim pesti," je povedala.

Pesti mora Američanka držati predvsem za lastno zdravje - prav poškodbe so tiste, ki so ji verjetno preprečile še več medalj in zmag. Svetovno prvenstvo leta 2013 je morala zaradi poškodbe, ki jo je dobila na superveleslalomu, predčasno zapustiti, nova poškodba ji je preprečila tudi nastop na olimpijskih igrah 2014. Poškodovala se je tudi letos, zaradi česar je morala opustiti lov na peti veliki kristalni globus.

"Še veliko lahko dosežem"
"Na progi se težko upočasnim in mislim, da je ravno to razlog, zakaj sem stalno poškodovana. A prav ta sla po hitrosti je tudi tista, ki mi omogoča, da se spet poberem in se potiskam naprej prav tako močno," razlaga.

"Dosegla sem veliko, ampak še vedno se mi zdi, da lahko dosežem še kar nekaj," meni. "In že morda, da se staram, sem pa tudi bolj modra in zdi se mi, da sem večinoma kar ugotovila, kako in kaj. Na tej točki gre samo zato, da ostanem zdrava in ohranim telo v relativno dobri kondiciji."

Čeprav Vonnova pravi, da je kljub 31 letom mentalno še vedno sveža, pa se zaveda, da bo na neki točki prišel tudi čas za slovo, česar se kar malce boji. "Smučanja ne bo zamenjalo nič, in to je težko predelati. Takrat bom morala poiskati dejavnost, do katere bom gojila takšno strast kot do smučanja. Težko se bo posloviti. A tudi ta točka bo prišla. Ko mi telo ne bo več sledilo, bo treba potegniti črto."