Madonna je Davida odpeljala, ko mu je bilo le 13 mesecev, zato morda niti ni tako nenavadno, da se ne spomni očeta in da ne govori čičevsko. Foto: Reuters
Madonna je Davida odpeljala, ko mu je bilo le 13 mesecev, zato morda niti ni tako nenavadno, da se ne spomni očeta in da ne govori čičevsko. Foto: Reuters
Yohane Banda
Yohane Banda je zgoženo ugotovil, da se ga njegov sin, zdaj triletni David, sploh ne spomni. Foto: Reuters

Čeprav je na začetku kazalo, da bo šla Madonnina druga malavijska posvojitev bolj gladko kot prva, pa zvezdnici tudi z vplivom (in denarjem) ni uspelo popolnoma prepričati malavijskih oblasti.

Po glasnih protestih različnih skupin za zaščito otrok in človekovih pravic se je sodišče, pristojno za posvojitve, po enournem zaslišanju odločilo, da za petek napove še eno obravnavo primera. Madonna, ki je menda pričakovala, da bo štiriletno Chifundo (Mercy) James lahko s sabo odpeljala že v ponedeljek, bo tako v državi ostala še do konca tedna.

Kdo nasprotuje posvojitvi?
Zapletlo se je menda zato, ker dekličini sorodniki posvojitve ne odobravajo. Kdo so ti sorodniki, sicer ni povsem jasno - nekateri mediji pišejo, da so se posvojitvi uprli Mercyjina babica in dva dekličina strica, drugi pa trdijo, da se je pojavil dekličin oče. Mati male Mercy je umrla kmalu po dekličinem rojstvu, stara le 18 let, od takrat pa so za otroka skrbeli v sirotišnici.

Sodišče naj bi zmotilo tudi, da se je Madonna za drugo posvojitev odločila kot mati samohranilka, saj sta, kot je znano, z Guyem Ritchiejem od novembra lani ločena.

Davidov oče šokiran, saj ga sin ni prepoznal
Sicer pa je popikona konec tedna izkoristila za to, da je svojega triletnega posvojenca odpeljala na obisk k njegovemu biološkemu očetu Yohaneju Bandi, kar pa se ni izšlo čisto po njenih pričakovanjih - Banda je namreč ugotovil, da ga sin, ki ga je Madonna posvojila, ko mu je bilo 18 mesecev, sploh ne pozna.

"V angleščini me je vprašal, kdo sem in kaj počnem. Ko sem mu dejal, da sem njegov oče, me je le začudeno pogledal," je Banda, ki ne govori angleško, razložil tamkajšnjim medijem in pojasnil še, da sta se s sinom nato pogovarjala s pomočjo prevajalca, saj David ne zna niti besede svojega maternega jezika.

Veliko nasprotnikov in malo podpornikov
Zaradi Madonninega ponovnega poskusa posvojitve v Malaviju so se, kot rečeno, oglasile številne dobrodelne organizacije, ki so prepričane, da poskuša pevka s svojo močjo in denarjem izkrivljati malavijske zakone (ti ne dovoljujejo posvojitve tujcem) in pospešiti postopke. Pred sodiščem v Lilongweju se je v ponedeljek zbralo kar nekaj ljudi, ki so opozarjali na nekonsistentno politiko oblasti, pa tudi majhna skupinica Madonninih podpornikov, ki so prepričani, da bo imela deklica v tujini lepše življenje in da so "blagoslovljeni, ker se Madonna trudi za boljše življenje Malavijcev", poroča BBC.

T. K.