Madonna je na obrobju Lilongweja, na mestu, kjer bo stala šola za deklice, najprej prerezala trak, nato pa še posadila drevo. Foto: Reuters
Madonna je na obrobju Lilongweja, na mestu, kjer bo stala šola za deklice, najprej prerezala trak, nato pa še posadila drevo. Foto: Reuters

51-letna popzvezdnica je v ponedeljek na obrobju glavnega mesta Lilongwe prerezala trak in posadila drevo in s tem simbolično začela gradnjo akademije za deklice, ki jo financira pevkina fundacija Raising Malawi.

V šoli, ki bo fundacijo stala 15 milijonov dolarjev (10 milijonov evrov), se bo učilo okoli 500 deklic iz vseh 28 malavijskih okrožij. Madonna je na slovesnosti, ki jo je popestril tudi kulturni program, med drugim dejala: "Ker sem odraščala v privilegiranem svetu, sem imela izobrazbo za samoumevno. A že ob prvem obisku Malavija sem se naučila, da moram ceniti vse, kar mi je življenje dalo."

Z izobrazbo bodo deklice dobile priložnost
Kraljica popa je prepričana, da bodo malavijske deklice s šolo dobile priložnost za boljše življenje. Na svoji spletni strani je tako med drugim zapisala: "Raziskave kažejo, da deklice v državah v razvoju nimajo nikakršnih možnosti, da bi dobile izobrazbo in s tem tudi druge prednosti. Naš cilj je, da jih naučimo, kako si postavljati vedno večje izzive, kako služiti lokalni skupnosti in kako pomagati pri razvoju celotne države."

Na slovesnosti je razvpita zvezdnica, ki je v Malaviju posvojila tudi dva otroka, štiriletnega Davida in triletno Mercy, še dejala: "Ko sem ugotovila, kako zelo si ta dekleta zaslužijo izobrazbo, sem se odločila, da je največ, kar lahko storim, da jim zgradim šolo. Edinstveno šolo, v kateri se bodo učile in razvijale prihodnje političarke, znanstvenice, odvetnice in zdravnice." Madonna je ob tem še dodala, da bodo, če bo projekt uspešen, podobne šole začeli graditi tudi v drugih državah.

"Madonna res verjame vanje"
Zbrane je nagovorila tudi Anjimile Mtila Oponyo, ki jo je fundacija najela za vodenje šole: "Madonna je prepričana, da bodo te deklice uspešne, a le, če jim kdo da priložnost. In Madonna res verjame vanje, kar je za takšne deklice izredno pomembno - da obstaja nekdo, ki verjame vanje." Anjimile je sicer sestra prve malavijske podpredsednice Joyce Banda, ki se je na ta položaj prebila maja letos. Sestri se glasno zavzemata za boljšo izobrazbo deklic.