Komik naj bi na podlagi novih dokazov spretno izkoriščal svoj zvezdniški sloves pri osvajanju žensk. Foto: Reuters
Komik naj bi na podlagi novih dokazov spretno izkoriščal svoj zvezdniški sloves pri osvajanju žensk. Foto: Reuters

Priznanje je nastalo pred desetimi leti, ko so komika štiri dni zasliševali pristojni organi v enem izmed filadelfijskih hotelov. Takrat se je moral braniti pred obtožbo mlade ženske, ki je komika obtožila, da jo je omamil in nadlegoval.

Cosby je takrat zanikal, da spolno zlorablja ženske. Predstavil se je kot neopravičljiv in kavalirski osvajalec, kot nekdo, ki je uporabljal kombinacijo slave in močnih pomirjeval za preračunljiv napad na mlade ženske.

V pričevanju, ki ga je Cosby več let uspešno skrival pred javnostjo, toda zdaj so se do njega dokopali na New York Timesu, je komik s posmehljivim in hkrati razburjenim glasom opisoval svoje podvige do podrobnosti.

Brezčutni "podvigi" Cosbyja
Spregovoril je o 19-letni manekenki, pred katero je bila obetavna kariera. Ta mu je poslala svojo pesem, na koncu pa je pristala na njegovem kavču, kjer - kot je dejal Cosby - ga je zadovoljila po kozarčku izbrane pijače. S prezirom je spregovoril o končevanju zvez. Z ženskami se je razšel samo zato, da je lahko zasledoval druge.

"Šel sem naprej," je bila fraza, ki jo je uporabljal v pričevanjih. Namignil je, da je znal oceniti nebesedne signale za privolitev žensk. "Mislim, da zelo dobro 'preberem' ljudi in njihova čustva v teh romantičnih zadevah, ali kakor koli jih že želite imenovati," je izjavil Cosby.

V transkripciji pričevanja, ki je dolga tisoč strani, je Cosby zanikal spolne napade na ženske, toda priznal, da je skušal plačati ženskam, da bi ostale tiho po spolnem občevanju. Za osvajanje se ni branil laži. Neki drugi manekenki je obljubil pomoč pri oskrbi očeta, ki je bolehal za rakom, spet drugi je ponudil mentorstvo in nasvete, ki bi ji lahko koristili pri nadaljevanju kariere.