Dr. Faye Skelton z univerze v Lancashiru je računalniško ustvarila podobo Christiana Greya. Se mu Ryan Gosling približa? Foto: Reuters
Dr. Faye Skelton z univerze v Lancashiru je računalniško ustvarila podobo Christiana Greya. Se mu Ryan Gosling približa? Foto: Reuters
Mila ali Scarlett za vlogo deviške Anastasie? Foto: Reuters
V trilogiji ne manjka nazornih opisov nekonvencionalnih spolnih praks.

Celo stavnice so se pridružile noriji in začele sprejemati stave, kateri igralec in igralka sta najprimernejša za vlogi Christiana Greya in Anastasie Steele iz treh erotičnih romanov britanske pisateljice E. L. James.
Sodeč po podatkih britanske stavnice Ladbrokes, je za vlogo Greya, privlačnega manipulativnega poslovneža, ki skriva temačno sadistično in s seksom obsedeno plat, daleč najprimernejši Ryan Gosling.

31-letni v Kanadi rojeni zvezdnik filmov Beležnica, Drive in Ta nora ljubezen ima kvoto 2/1, pri čemer ne smemo pozabiti, da očarljivemu Goslingu vloga psihopatskega zapeljivca ni ravno tuja, saj se je v podobni vlogi znašel že na začetku svoje kariere v trilerju Umor za številke.

S kvoto 5/2 oskarjevskemu nominirancu na stavnicah sledi zvezdnik serij Skrivnostni otok in vampirski dnevniki Ian Somerhalder. Morda najboj vroč zvezdnik letošnjega leta, nemško-irski igralec Michael Fassbender, ima kvoto 3/1 - in izkušnje z vlogo bogataša, ki se pataloško vdaja seksu (Sramota).

Ločeno od stavnic mediji kot glavne kandidate za očitno zelo povpraševano vlogo Christiana Greya omenjajo še Channinga Tatuma, Alexandra Skarsgarda, Matta Bomerja, Alexa Pettyferja, Colina Egglesfielda in Chrisa Hemswortha.

Mila pred Scarlett
Na ženski strani je trenutno favoritinja za vlogo nedolžne (v obeh pomenih besede) študentke književnosti Anastasie Steele Mila Kunis s kvoto 3/1. Scarlett Johansson, ki so jo od samega začetka omenjali kot prvo izbiro, ima na stavnicah kvoto 4/1, lanska filmska novinka Elizabeth Olsen, mlajša sestra bolj razvpitih dvojčic Olsen, ima kvoto 9/2, nekdanja zvezdnica serije Midve z mamo Alexis Bledel pa sledi s kvoto 5/1.

Oboževalci v vlogi vidijo še Emmy Rossum, Emmo Watson in Emilio Clarke, avtorica E. L. James pa je nedavno izrecno rekla, da v vlogi Anastasie ne vidi zvezdnice Somraka Kristen Stewart, saj se ji ta ideja zdi "preveč čudna".

Žgečkljive in pogrošne zgodbe Jamesove so razdelile javnost in bralce, trilogija pa si je zaradi sadomazohističnih prizorov seksa prislužila vzdevek "pornografija za mamice".

"Ljudje so povsem ponoreli za knjigo, tako da je praktično nemogoče misliti, kako tudi film ne bi bil uspešen," je za Independent povedala Jessica Bridge iz Ladbrokesa. "Vse nakazuje, da bo 50 Shades v kinoblagajnah uničil svojo konkurenco."