Borat je kazahstanski novinar, ki lahko užali vsakogar, ki ga sreča. Foto: EPA
Borat je kazahstanski novinar, ki lahko užali vsakogar, ki ga sreča. Foto: EPA

Podjetje Solar Therapeutics je v ameriški zvezni državi Massachusetts ob prometno avtocesto postavilo oglasni pano za svoje izdelke z marihuano, v oglas pa je vključilo prepoznavno podobo lika Borata z dvignjenima palcema, spremlja pa ga pripis "Super je" (It's nice). Sacha Baron Cohen, igralec, ki je kazahstanskega novinarja tudi upodobil, je ameriško trgovino obtožil kršitve avtorskih pravic in lažnega oglaševanja.

Čeprav se je trgovina na opozorilo odzvala s tem, da je oglasni pano odstranila, odškodnine za nepooblaščeno uporabo njegove podobe ni želela plačati. Tako igralec v svoji tožbi od Solar Therapeutics zahteva 9 milijonov ameriških dolarjev (okoli 7,6 milijona evrov) odškodnine, poroča Sky News.

Boji se, da bi oglasi škodovali njegovemu ugledu

David Condon, odvetnik 49-letnega britanskega zvezdnika, trdi, da naj bi podjetje poskusilo svojo srečo in upalo, da povečajo prodajo svojih izdelkov in da igralec oglasa ne bo videl. Uporaba oglasnega panoja naj bi javnosti prikazala, da Baron Cohen podpira in odobrava izdelke podjetja in je s poslom tudi povezan, kar pa naj bi bilo daleč od resnice. Marihuane namreč nikoli ni uporabljal, noben znesek pa igralca ne bi pripravil do tega, da bi to substanco oglaševal, saj sam ne verjame, da je marihuana zdrava odločitev.

V tožbi je sicer Baron Cohen poudaril, da je kljub mnogim ponudbam za oglase v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu te zavrnil. Njegova odločitev naj bi namreč izhajala iz strahu, da bi oglasi oslabili njegov ugled igralca in resnega družbenega aktivista. Posledično je zavrnil kar 2,9 milijona funtov (približno 3,4 milijona evrov) vredno ponudbo, da bi se pojavil v oglasu za avtomobil.