John Travolta je ob Cruisu najbolj znan privrženec Scientološke cerkve. Foto: AP
John Travolta je ob Cruisu najbolj znan privrženec Scientološke cerkve. Foto: AP
Gibneyjev dokumentarec je dvignil veliko prahu. Foto: Reuters
Tom Cruise ostaja eden bolj gorečih privržencev scientologije. Foto: Reuters

Travolta je v intervjuju za Tampa Bay Times povedal, da "najverjetneje" ne bo gledal raziskovalnega filma režiserja Alexa Gibneyja o tej cerkvi, in ob tem dejal, da ni imel nobenih negativnih izkušenj s scientologijo. "V zadnjih 40 letih sem bil tako zadovoljen s svojo izkušnjo, da resnično ne morem povedati nič, kar bi osvetlilo film, ki je tako nedvoumno negativen."

Travolta pravi, da s cehovskim kolegom in najslavnejšim privržencem Scientološke cerkve, Tomom Cruisom, nimata nobenega razloga za obsojanje scientologije, ko pa nobeden od njiju ni izkusil ničesar, kar ustvarjalci filma trdijo o praksah omenjene cerkve.

Zvezdnik Šunda je še pojasnil, da mu je po smrti sina Jetta leta 2009 scientologija preskrbela "prelepo" podporno skupnost. "O, moj Bog, ne bi preživel - res ne," je dejal Travolta o pomoči, ki jo je prejel od Cerkve. Igralec tudi pravi, da rad vrača, zato je pomagal tudi številnim drugim, ki so preživljali težke čase. "Izgube otrok, ljubljenih, bolezni. V mnogih težkih, težkih življenjskih stiskah jim s pomočjo scientoloških prijemov dajemo podporo in jim pomagam. Vedno deluje."

In še: "Zakaj bi torej sploh razmišljal o negativnem vidiku? Zame osebno bi bil to zločin." Travolta je namesto tega dokumentarec označil za produkt "ljudi, ki so bili zagrenjeni zaradi svojih izkušenj".

Reminijeva se je ustvarjalcem zahvalila
Film Going Clear, ki so ga na HBO-ju premierno zavrteli 29. marca, temelji na knjigi Lawrencea Wrighta, ki navaja številne kršitve znotraj Scientološke cerkve, od fizičnih zlorab njenih pripadnikov do izsiljevanja, ko skušajo posamezniki Cerkev zapustiti.

Scientološka cerkev je tako film kot knjigo označila za "lažniva" in osnovana na navedbah "znanih lažnivcev in profesionalnih antiscientologov".

Po ogledu filma pa se je oglasila igralka Leah Remini, nekdanja članica sporne cerkve, ki jo je leta 2013 zapustila. 44-letna Reminijeva se je ustvarjalcem filma zahvalila, ker so zbrali dovolj poguma in se lotili občutljivega projekta in pomagali "tistim, ki nimajo glasu".

Reminijeva je Cerkev zapustila, da bi zaščitila svojo hčerko, je povedala lani za Buzzfeed. "Pravijo, da so ljubeči, skrbni in neobsojajoči ljudje, na skrivaj pa so obsojali svet, ker ne verjame v isto kot oni."
Zanimivo je, da naj bi tudi Katie Holmes po več navedbah zapustila Toma Cruisa prav zaradi scientologije in da bi pred njo obvarovala hčerko Suri.