Težko pričakovani poljub ženina in neveste. Foto:
Težko pričakovani poljub ženina in neveste. Foto:

Uradni del poroke se je za večino svatov začel že precej zgodaj zjutraj - prvi gostje so v Westminstrsko opatijo prišli že okoli osme ure zjutraj po londonskem času (oz. malo po deveti po srednjeevropskem), ob 10.15 sta v opatijo prispela ženin in njegova priča, brat Harry, v naslednjih 30 minutah pa pomembnejši gostje (člani kraljevih družin in državniki).

Kate se je z očetom Michaelom izpred hotela Goring, kjer je v krogu družine prebila zadnjo noč kot samsko dekle (mimogrede, ena noč v kraljevskem apartmaju stane več kot 5.000 evrov), odpravila ob 10.51 (oz eno uro pozneje po srednjeevropskem času) in v cerkev prispela osem minut pozneje. Obred se je začel natančno ob 11. uri po londonskem času. Končal se je dobro uro pozneje.

Poročni obred so vodili kar trije visoki predstavniki Anglikanske cerkve - Rowan Williams, nadškof canterburyjski in poglavar Anglikanske cerkve je par poročil, dekan Westminstra John Robert Hall je daroval mašo, londonski škof Richard John Carew Chartres, ki Williama pozna že od otroških let, pa je ženinu in nevesti namenil nekaj besed.

Mladoporočenca sta se nato s kočijo popeljala do Buckinghamske palače v spremstvu okoli 1.000 britanskih vojakov, ob 14.25 sta se pokazala še na balkonu Buckinghamske palače in se dvakrat poljubila. Na koncu je palačo preletelo sedem letal kraljevih zračnih sil (RAF), izmed teh tri, ki so še iz druge svetovne vojne.