Catherine, je v zadnjih mesecih pod drobnogledom fotografov zaradi svojega vse večjega nosečniškega trebuščka. Foto: EPA
Catherine, je v zadnjih mesecih pod drobnogledom fotografov zaradi svojega vse večjega nosečniškega trebuščka. Foto: EPA
Catherine, vojvodinja Cambriška
Will in Kate upata, da bo napredek kazenskega postopka v Franciji radovedneže že vnaprej odvrnil od morebitnega fotografiranja njunega otroka, ki naj bi se rodil julija. Foto: EPA
Kriminalistična preiskava nagih fotografij

Fotografije, ki so nastale lani, ko je par dopustoval v Provansi, v vili nečaka kraljice Elizabete II., vikonta Linleyja, in na katerih se vojvodinja Cambriška sonči zgoraj brez, je revija Closer objavila septembra, le malo pozneje pa je kraljevski par na sodišču dosegel prepoved nadaljnje objave v Franciji, saj so fotografije po odločitvi sodišča pomenile velik vdor v zasebnost.

Revija Closer in njen založnik, družba Mondadori, sta morala v 24 urah predati izvirnik in vse kopije fotografij, sicer ju je čakala denarna kazen 10.000 evrov na dan.

Uradna preiskava direktorja založniškega podjetja in fotografinje
Policija zdaj zaradi vdora v zasebnost tudi uradno preiskuje fotografinjo provansalskega časopisa La Provence Valerie Suau in Ernesta Maurija, direktorja družbe Mondadori, ki je sicer v lasti nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Fotografinja se sicer zagovarja, da je posnela le fotografije vojvodinje v kopalkah (ki jih "njen" medij tudi objavil), ne pa tudi tistih, na katerih je Catherine brez zgornjega dela kopalk.

Sporne fotografije je sicer pozneje objavilo še nekaj evropskih (predvsem italijanskih) opravljivih revij, saj njih sodna prepoved ni vključevala, britanski pa so se objave zaradi spoštovanja do zasebnosti priljubljenega para vzdržali.

Vložila tudi zasebno tožbo in pritiskala na oblasti
William in Catherine sta že oktobra v Parizu vložila tudi zasebno tožbo proti reviji Closer in tedaj še neznanemu fotografu. Francoski zakoni namreč strogo varujejo novinarske vire, zato reviji podatka, kdo je fotografije dejansko posnel, ni bilo treba izdati. Toda kot poroča BBC, sta z velikim medijskim in pravnim pritiskom bodoča britanska kralj in kraljica "dosegla" razmeroma hiter napredek kriminalistične preiskave, ki je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v začetku meseca napredovala toliko, da so ju tudi uradno začeli preiskovati.

Bo imel otrok zato več zasebnosti?
BBC-jev dopisnik Christian Fraser ob tem poudarja, da ima ovadba tudi svojevrsten preventivni učinek. Kraljevi par se namreč pripravlja na rojstvo svojega prvorojenca oz. prvorojenke (otrok naj bi se rodil julija), dejstvo, da so nekoga zaradi vdora v njuno zasebnost že ovadili, pa bi lahko potencialne paparace lahko že vnaprej odvrnilo od zasledovanja para in fotografiranja otroka.

V družbi Mondadori trdijo, da z ovadbo oz. kakršnim koli napredkom v preiskavi niso seznanjeni, pri časniku La Provence pa poudarjajo, da ima fotografinja njihovo popolno podporo.

Spodaj si lahko ogledate fotografije noseče vojvodinje Cambriške, ki v okviru javnih funkcij z veseljem pozira - pa čeprav vse zanima le njen vse večji trebušček.

Kriminalistična preiskava nagih fotografij